Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θα συνεχίσουμε», λέει ο Σοϊγκού – «Απειλή» Λαβρόφ για τα πυρηνικά

Η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία έως ότου πετύχει τους στόχους της, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Σόιγκου δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της Μόσχας είναι να προστατευθεί από τις απειλές που δημιουργούνται από τη Δύση και είπε ότι η Ρωσία «δεν καταλαμβάνει έδαφος στην Ουκρανία» (!).

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συνεχίσουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν καθοριστεί», δήλωσε ο Σόιγκου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στην Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, ανέφερε πως η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της Σοβιετική πυρηνική τεχνολογία και πως η Ρωσία δεν μπορεί να μην απαντήσει σε αυτό τον κίνδυνο.

Επιπλέον ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «τα πυρηνικά όπλα που έχουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη δεν είναι αποδεκτά για τη Μόσχα. Έφτασε η ώρα τα πυρηνικά όπλα που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στην Ευρώπη να επιστρέψουν στον τόπο τους (σσ στις ΗΠΑ)».

Ο Λαβρόφ ανέφερε ακόμη πως η Ρωσία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την στρατηγική σταθερότητα.

Πολλές αντιπροσωπείες, ανάμεσά τους δυτικών χωρών, αποχώρησαν σήμερα από την αίθουσα όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό την ώρα της παρέμβασης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Οι διπλωμάτες αποχώρησαν από την αίθουσα κατά την έναρξη της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του Λαβρόφ, ο οποίος αρχικά σκόπευε να μεταβεί στη Γενεύη για τη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. Όμως χθες Δευτέρα ακύρωσε το ταξίδι αυτό λόγω των «αντιρωσικών κυρώσεων», όπως τις χαρακτήρισε, που δεν του επιτρέπουν να πετάξει στον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Μόνο μερικές αντιπροσωπείες έμειναν στην αίθουσα, ανάμεσά τους αυτές της Υεμένης, της Αλγερίας, της Βενεζουέλας, της Συρίας και της Τυνησίας.