Πόλεμος στην Ουκρανία: Το «κόλπο» της Ρωσίας με τα ξύλινα drones για να εξαντλήσει την ουκρανική αεράμυνα

Η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί ξύλινα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να «αποσπάσει την προσοχή» των ραντάρ των συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ειδικούς της BLITZ Aircraft Unmanned, τα drones-«δόλωμα» είναι εν μέρει κατασκευασμένα από ξύλο, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονους κινητήρες και ηλεκτρονικά που κατασκευάζονται στην Κίνα, πετυχαίνοντας έναν συνδυασμό χαμηλής και υψηλής τεχνολογίας.

Τα drones αυτά μπορούν να μεταφέρουν έως και 10 κιλά ωφέλιμο φορτίο και έχουν αυτονομία σχεδόν 10 χιλιόμετρα.

Ένα πρόσφατο κύμα ρωσικών επιθέσεων σε στόχους στην Ουκρανία αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν χαμηλού κόστους, αναλώσιμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τα ξύλινα drones έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν την προσοχή της ουκρανικής αεράμυνας από τους πυραύλους cruise και τα περιπλανώμενα πυρομαχικά ιρανικής κατασκευής Shahed.

Στις 4 Μαΐου 2023, η Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παρουσίασε ένα από τα ρωσικά ξύλινα drones που καταρρίφθηκαν.

Από την άλλη, σύμφωνα με έκθεση του Royal United Services Institute (RUSI), οι ρωσικές δυνάμεις καταρρίπτουν περίπου 10.000 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάθε μήνα.

«Ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι ένα «κρίσιμο συστατικό» της τακτικής της Ρωσίας και συμβάλλει στις εκπληκτικές απώλειες ουκρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων», αναφέρεται στην έκθεση του Ινστιτούτου.

Η πλειονότητα των drones που «χάνονται» είναι σχετικά φθηνά, μικρά εμπορικά drones που χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις επιτήρησης.

Με πληροφορίες από: Defence Blog, Business Insider / Φωτογραφία αρχείου Reuters