Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξυλοδαρμοί και απειλές ανάμεσα σε Τσετσένους μαχητές και Ρώσους στρατιωτικούς στη Μελιτόπολη [vid]

Νέα σύγκρουση φαίνεται να ξέσπασε ανάμεσα σε ρωσικές δυνάμεις και Τσετσένους μαχητές στην κατεχόμενη πόλη της Μελιτόπολης, στην Ουκρανία.

Πλάνα που δημοσιεύθηκαν από ρωσικά και ουκρανικά κανάλια στο Telegram, δείχνουν τις εντάσεις που επικρατούν ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες μάχονται ως σύμμαχοι από τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία. Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται «στο φως» εν μέσω συνεχιζόμενων αναφορών για προβλήματα ηθικού και πειθαρχίας μεταξύ των δυνάμεων της Μόσχας στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Το βίντεο, το οποίο κοινοποιήθηκε από πολλούς Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ και τσετσενικά κανάλια, φέρεται να δείχνει μια βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ ρωσικών και τσετσενικών δυνάμεων σε ένα σημείο ελέγχου στην κατεχόμενη και βαριά οχυρωμένη πόλη Μελιτόπολη της νότιας Ουκρανίας. Αν και το βίντεο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, ούτε υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δεν είναι η πρώτη φορά που Τσετσένοι και Ρώσοι έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους.

Ο Βάχα Χαμπουλάτοφ, ο διοικητής του τσετσενικού τάγματος (που πολεμάει στο πλευρό του ρωσικού στρατού) Βοστόκ-Αχμάτ, φέρεται να συμμετείχε στη σύγκρουση, κατηγορούμενος ότι επιτέθηκε σε Ρώσο στρατιώτη θυμωμένος που τον σταμάτησαν στο σημείο ελέγχου. Αφού ένας άγνωστος Ρώσος στρατιωτικός αμφισβήτησε τη γνησιότητα των εγγράφων που του έδειξε ο Χαμπουλάτοφ, οι Τσετσένοι στρατιώτες με τον διοικητή φάνηκαν να χτυπούν τον στρατιώτη και να τον απειλούν με ένα πιστόλι.

Εδώ και καιρό υπάρχουν εντάσεις μεταξύ ρωσικών και τσετσενικών μονάδων 

«Ο Βάχα Χαμπουλάτοφ…και οι υφιστάμενοί του χτυπούν αξιωματικούς της στρατιωτικής αστυνομίας που σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή τους», έγραψε ρωσικό κανάλι στο Telegram, αναδημοσιεύοντας το βίντεο.

«Το καυτό «Τσετσενικό θέμα είχει ηρεμήσει κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά φαίνεται να φουντώνει ξανά», προστίθεται στην ανάρτηση. «Οι επόμενες εξελίξεις θα αποκαλύψουν πολλά για τις τρέχουσες εντάσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των Τσετσένων και των Ρώσων συντρόφων».

Από καιρό υπάρχουν εντάσεις μεταξύ τακτικών ρωσικών μονάδων και τσετσενικών σχηματισμών υπό τον έλεγχο του Ραμζάν Καντίροφ. Ο Καντίροφ έστειλε τις δυνάμεις του στην Ουκρανία, ωστόσο, οι τσετσενικές μονάδες χλευάστηκαν ευρέως από Ουκρανούς και Ρώσους για τις αναποτελεσματικές εμφανίσεις τους στη μάχη.

Γνωστοί ως «Καντιρόβσκι» ή «Καντιροβίτες», έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί με τους Ρώσους συμμάχους τους. «Οι σχέσεις μεταξύ στρατευσίμων και δυνάμεων κατοχής από τη Δημοκρατία της Τσετσενίας στο προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της Περιφέρειας του Ντόνετσκ παραμένουν τεταμένες», είχαν δηλώσει οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τον Νοέμβριο του 2022.

Πηγή: Newsweek / Φωτογραφία αρχείου Reuters