Politico: «Πράσινο φως» από ΗΠΑ για χτυπήματα στην Κριμαία – «Αποτελεί ουκρανικό έδαφος»

Οι επιθέσεις στην Κριμαία είναι δίκαιο παιχνίδι για την Ουκρανία — και έχει την υποστήριξη της Αμερικής για να χτυπήσει τους Ρώσους εκεί, γράφει στο Politico ο Alex Ward.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Politico, το Κίεβο ήταν πίσω από τις τρεις εκρήξεις την περασμένη εβδομάδα στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο, σύμφωνα με έγγραφο της ουκρανικής κυβέρνησης που έλαβε το CNN, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης έκρηξης στην αεροπορική βάση Σάκι που κατέστρεψε πολλά από τα πολεμικά αεροσκάφη της Μόσχας.

Κανένας Ουκρανός αξιωματούχος δεν έχει ακόμη παραδεχτεί δημόσια τη συμμετοχή του Κιέβου στην εκστρατεία στην Κριμαία. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρεζνίκοφ είπε στη Voice of America την Τετάρτη ότι η Ουκρανία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χτυπήσει τα κατεχόμενα εδάφη με όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.

«Αν μιλάμε σήμερα για την εκδίωξη των κατακτητών από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, τότε, αντίστοιχα, δεν έχουμε τέτοιους περιορισμούς», είπε, τονίζοντας πάντως ότι ακόμη δεν θα υπάρξουν επιθέσεις εντός των νομικά αναγνωρισμένων ορίων της Ρωσία (αν και – όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος του Politico – υπήρξαν μερικές «μυστηριώδεις εκρήξεις» σε ρωσικές συνοριακές πόλεις).

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στη NatSec Daily ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν χτυπήματα στην Κριμαία εάν το Κίεβο το κρίνει απαραίτητο.

«Δεν επιλέγουμε εμείς τους στόχους, φυσικά, και όλα τα μέσα που έχουμε παράσχει είναι για σκοπούς αυτοάμυνας. Οποιοσδήποτε στόχος που οι Ουκρανοί επιλέγουν να επιδιώξουν σε κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος, είναι εξ ορισμού αυτοάμυνα», είπε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όταν ρωτήθηκε αν η διοίκηση θεωρεί τη χερσόνησο κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος, ο αξιωματούχος απάντησε: «Η Κριμαία είναι Ουκρανία».

Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι το μήνυμα υποστήριξης έφτασε στο Κίεβο, σημειώνει το Politico.

Αυτή είναι η σωστή στάση, είπαν οι ειδικοί στο NatSec Daily. «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν δουλειά να είναι εκεί και η επίθεση στις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία δεν διαφέρει από την επίθεση γύρω από το Κίεβο ή στη Χερσώνα ή στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο Κουρτ Βόλκερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και ειδικός εκπρόσωπος για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.

Η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν – αναφέρει το Politico – δεν είναι τόσο μια μετατόπιση, όσο μια επιβεβαίωση της μακροχρόνιας πολιτικής. Παρόλο που ήταν εξαιρετικά ξεκάθαρη ότι η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής για να επιτεθεί στο εσωτερικό της Ρωσίας – κάτι που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φοβάται ότι μπορεί να πυροδοτούσε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει τον έλεγχο της Μόσχας στη βίαια κατασχεθείσα χερσόνησο.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν «ανοιχτοί ουρανοί» για ρωσικούς στόχους εντός της Κριμαίας – και σίγουρα φαίνεται ότι έρχονται περισσότερες επιθέσεις, αναφέρει συμπερασματικά ο αρθρογράφος.

Πηγή: politico.com