Politico: Τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων φέρεται να πρότεινε ο Πούτιν στον Τραμπ

Νέες πληροφορίες σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον αμερικανό ομόλογό του Ντοναλντ Τραμπ στις 16 Ιουλίου, είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Politico που επικαλείται ρωσικό έγγραφο που περιέχει τις προτάσεις του προέδρου Πούτιν στον Τραμπ, ο ρώσος πρόεδρος φέρεται να πρότεινε μια σειρά μέτρων για τον αφοπλισμό, τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, καθώς και την απαγόρευση των όπλων στο διάστημα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι ρωσικές προτάσεις συμπεριλαμβάνουν μια πενταετή επέκταση της λεγόμενης συμφωνίας New START που αφορά τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων. Η συγκεκριμένη συμφωνία είχε υπογραφεί από τον πρόεδρο Πούτιν και τον προκάτοχο του Τραμπ, Μπάρακ Ομπάμα το 2010 και αργότερα επικυρώθηκε από τα νομοθετικά σώματα της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Το έγγραφο κάνει επίσης λόγο για τις αυξανόμενες εντάσεις στην ανατολική Ευρώπη προτείνοντας η Ουάσινγκτον και η Μόσχα «να λάβουν μέτρα ώστε να προλάβουν επεισόδια, να προχωρήσουν σε στρατιωτικές κινήσεις στην Ευρώπη, καθώς και να αυξήσουν την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια στον στρατιωτικό τομέα».

Σύμφωνα με το Politico το έγγραφο προτείνει να γίνουν συζητήσεις για τη «στρατηγική σταθερότητα» από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Επίσης προτείνει να γίνει διάλογος στη μορφή 2+2, δηλαδή συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, αλλά και των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων.

Πάντως, από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Γκάρετ Μαρκουί, δήλωσε στο Politico ότι «δεν υπήρξαν δεσμεύσεις για κάποια ενέργεια, πέρα από τη συμφωνία ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συζητήσεις. Ο πρόεδρος δεν δέχτηκε γραπτά προτάσεις από τον πρόεδρο Πούτιν και ο πρόεδρος δεν έδωσε στον πρόεδρο Πούτιν γραπτές προτάσεις».

Πηγή: Sputnik