Πολωνία: Abrams, K2, HIMARS και F-35 έκαναν την εμφάνισή τους στην μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση της χώρας [pics]

Η μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση στην Πολωνίας από τον Ψυχρό Πόλεμο πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία σήμερα Τρίτη, καθώς η χώρα αύξησε τις στρατιωτικές της δυνάμεις ως ένα μήνυμα τόσο προς τη Μόσχα όσο και προς τους ψηφοφόρους πριν από την εκλογές του Οκτωβρίου.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει καταστήσει την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων προτεραιότητα για το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), και η τεράστια επίδειξη στρατιωτικού υλικού βοηθάει την προεκλογική εκστρατεία.

Πολωνικό Leopard.

Η παρέλαση της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, που έλαβε χώρα στην 103η επέτειο από τη νίκη της Πολωνίας επί της Σοβιετικής Ένωσης στη Μάχη της Βαρσοβίας, ειχε 2.000 στρατιώτες από την Πολωνία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να περνούν στην πρωτεύουσα συνοδευόμενοι από 200 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού και 92 αεροσκάφη.

Πολωνικό Abrams

«Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν μια περίοδος ανοικοδόμησης του πολωνικού στρατού», δήλωσε ο πρόεδρος Ντούντα. «Νωρίτερα είχαμε την αντίθετη κατάσταση, μείωση του μεγέθους των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων».

Το παρών έδωσαν ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, ενώ ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων των Black Hawks και μαχητικά όπως F-16 και FA-50 πετούσαν στον πολωνικό ουρανό.

Η παρέλαση περιελάμβανε επίσης μερικές από τους πιο πρόσφατους εξοπλισμούς που έβαλε στο οπλοστάσιό της η Πολωνία, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών αρμάτων μάχης M1A1 Abrams, νοτιοκορεατικών αρμάτων μάχης K2 και αυτοκινούμενων πυροβόλων K9, εκτοξευτών πυραύλων HIMARS, αυτοπροωθούμενων πυροβόλων Krab, καθώς και αμερικανικής κατασκευής Patriot, τα οποία αποτελούν μέρος του πολωνικού συστήματος αεράμυνας «WISŁA».

Εμφάνιση έκαναν και αμερικανικά stealth μαχητικά F-35, τα οποία δεν έχει παραλάβει ακόμη η Πολωνία θα αποκτήσει πολύ σύντομα.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφίες Reuters