Πολωνία: Η Βαρσοβία θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού της συστήματος

Η Πολωνία θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού της συστήματος και θα επιταχύνει τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του για τη νέα της θητεία.

«Οι πολίτες δικαιούνται αποτελεσματικά δικαστήρια», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Σε μια προφανή αναφορά στις επικρίσεις ότι το δικαστικό σύστημα της Πολωνίας έχει χάσει μέρος της ανεξαρτησίας του στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνης (PiS), ο Μοραβιέτσκι υποστήριξε ότι τα Κοινοβούλια επηρεάζουν τους διορισμούς δικαστών στη Γαλλία και την Ισπανία. Επικαλέστηκε επίσης το παράδειγμα της Γερμανίας, λέγοντας ότι μέλος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ «είχε διοριστεί αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου».

«Η αντιπολίτευση σε αυτές τις χώρες καταγγέλλει στους διεθνείς θεσμούς ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου εκεί;», διερωτήθηκε ο Μοραβιέτσκι. Η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος είναι σημαντική, αλλά «δεν προβλέπεται απουσία ευθύνης», πρόσθεσε.