Πολωνία: Καταδικάζει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών φοιτητών

Η Πολωνία καταδίκασε χθες Κυριακή τη βία εναντίον μιας ομάδας ισραηλινών φοιτητών που ξυλοκοπήθηκαν σε νυχτερινό κέντρο της Βαρσοβίας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μετά τις επικρίσεις σε βάρος της πολωνικής δεξιάς κυβέρνησης ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τον εντεινόμενο αντισημιτισμό.

Νωρίτερα φέτος, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (ΠΕΣ) καταδίκασε την πυρπόληση ομοιώματος του Ιούδα στην πολωνική πόλη Προύχνικ, αλλά και το γεγονός ότι εκατοντάδες οπαδοί της άκρας δεξιάς διαδήλωσαν στη Βαρσοβία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για έναν νόμο των ΗΠΑ ο οποίος προβλέπει την αποκατάσταση εβραϊκών περιουσιών που είχαν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην Πολωνία ζούσε μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες Εβραίων στην Ευρώπη πριν εξολοθρευτεί σχεδόν εντελώς από τις κατοχικές ναζιστικές δυνάμεις, που άνοιξαν στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, όπως αυτό του Άουσβιτς, στην πολωνική επικράτεια.

Το πολωνικό ΥΠΕΞ «καταδικάζει τις επιθέσεις που διαπράττονται από ή εναντίον αλλοδαπών στην Πολωνία. Για το ζήτημα του ξυλοδαρμού των (Ισραηλινών) πολιτών από ξένους στην πολωνική επικράτεια διενεργείται έρευνα από την αστυνομία», ανέφερε η πολωνική διπλωματία μέσω Twitter χθες.

Η ομάδα των Ισραηλινών δέχθηκε επίθεση περί τις 05:00 το Σάββατο, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βαρσοβίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι δύο από τα θύματα εισήχθησαν σε νοσοκομείο, ενώ συνολικά τραυματίστηκαν τέσσερις.

«Γίνονταν σπρωξίματα» και «ακούσαμε να μας βρίζουν», δήλωσε ο Γιοτάμ Κασπίτσκι, ένας από τους φοιτητές που δέχθηκαν επίθεση, στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 13, προσθέτοντας ότι υπέστη κατάγματα στη μύτη και στο οστό της κόγχης του ματιού.

Ο δίδυμος αδελφός του Κασπίτσκι, ο Μπαράκ, καταδίκασε την επίθεση μέσω Facebook και υποστήριξε ότι τη διέπραξε «μια ομάδα Αράβων».

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν έδωσε κανένα στοιχείο για την εθνικότητα των δραστών της επίθεσης του Σαββάτου στη Βαρσοβία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ