Πολωνία: Ολοκληρώνεται ο γιγαντιαίος φράχτης στα σύνορα με Λευκορωσία [vid]

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι η ανέγερση φράχτη στα σύνορα με τη Λευκορωσία σχεδόν φτάνει στο τέλος της, καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες.

Την ανακοίνωση έκανε η Συνοριοφυλακή, παραθέτοντας – όμως μεταδίδει το NextaTv – και τα χαρκατηριστικά του νέου τμήματος του φράκτη ανάμεσα σε Πολωνία και Λευκορωσία:

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή, κυρίως το Ιρακινό Κουρδιστάν, τη Συρία και τον Λίβανο, αλλά και από το Αφγανιστάν, προσπάθησαν πέρυσι να διασχίσουν τα σύνορα της Πολωνίας για να εισέλθουν σε έδαφος της ΕΕ. Ορισμένοι κατάφεραν να περάσουν και συνέχισαν οι περισσότεροι το ταξίδι τους προς τη Δυτική Ευρώπη.

Η Πολωνία και οι δυτικές χώρες κατηγόρησαν το καθεστώς της Λευκορωσίας ότι ενθάρρυνε, αν δεν ενορχήστρωσε και βοήθησε, το ρεύμα των μεταναστών με την υπόσχεση μιας εύκολης εισόδου στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο απέρριψε τις κατηγορίες αυτές και κατήγγειλε την Πολωνία για απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών.

Στην κορύφωση της κρίσης, η Πολωνία δημιούργησε στα σύνορα μια ειδική ζώνη κλειστή στις ανθρωπιστικές ΜΚΟ και στα ΜΜΕ, με φράχτες και συρματοπλέγματα, και έστειλε χιλιάδες στρατιώτες για να βοηθήσουν τους συνοριοφύλακες.