Πολυεθνική άσκηση ΗΠΑ στη Ρουμανία εξοργίζει τη Ρωσία – ΒΙΝΤΕΟ

Η πρώτη του ειδους της, εγκατάσταση πυραυλικής άμυνας, για την ανιχνευση και καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων εν ωρα πτήσης έξω από την ατμόσφαιρα, ενεργοποιήθηκε στην βάση Ντεβεσελού στη Ρουμανία. Το σύστημα με το όνομα «Aegis Ashore” (Aegis στη ξηρά) χρησιμοποιεί τεχνολογία, η οποία είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που χρησιμοποιείται στα πλοία Aegis του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Λίγες μέρες μετά την ενεργοποίηση της αντιπυραυλικής ασπίδας στη Ρουμανία, η οποία κόστισε 800 εκατομμύρια, οι ΗΠΑ διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις για την “προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας” στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, μαζί με πέντε άλλα έθνη στην αυλή της Ρωσίας.

Περίπου 350 στρατιώτες από έξι χώρες έλαβαν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις στο Σμαρντάν, στα ανατολικά της Ρουμανίας. Οι ασκήσεις έλαβαν χώρα στις 16 Μαΐου.

Η άσκηση, με τίτλο “Platinum Eagle 16.1”, συμπεριέλαβε στρατεύματα από τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος αεροσκάφη, και ελικόπτερα SOCAT μεταξύ άλλων, ενώ ένας από τους διοικητές δήλωσε ότι η άσκηση διεξάγεται για να φέρει “σταθερότητα” στην περιοχή.

Πηγή: RT.com
Μετάφραση: Εύη Σπανού