Πομπέο: Τι σημαίνει η τοποθέτηση του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Η Τουρκία ελπίζει να οικοδομήσει καλές σχέσεις με τον νέο αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όμως αυτός ο τελευταίος πρέπει να σέβεται τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η χθεσινή αποπομπή του  Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρέξ Τίλερσον, από τη θέση του δεν ήταν έκπληξη για όσους παρακολουθούν τις κινήσεις του αμερικανού Προέδρου ωστόσο ενδιαφέρουσα ειναι η επιλογή του Προέδρου Τράμπ, όσο αφορά τον αντικαταστάτη του κ. Τίλερσον, τον μέχρι σήμερα Διευθυντή της CIA, Μάϊκ Πομπέο.

Tι σημαίνει όμως η τοποθέτηση του νέου αμερικανού ΥΠΕΞ  Μάϊκ Πομπέο, για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία;

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης σήμερα αναφέρονται σ’ ένα μήνυμα που φέρεται ότι έστειλε μέσω του Twitter ο Πομπέο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 –και πριν γίνει διευθυντής της CIA– στο οποίο χαρακτήριζε την Τουρκία «ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία». Το μήνυμα αργότερα διαγράφηκε. «Θα θέλαμε θα δουλέψουμε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών με την ίδια συνεννόηση, με διμερή σεβασμό και συνεννόηση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Το παιχνίδι είναι πολύ πιο περίπλοκο και βλέπω ότι πολλοί βιάζονται να προβλέψουν ακόμα πιο σκληρή στάση προς την Τουρκία και σύγκρουση της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα λόγω της τοποθέτησης του κ. Πομπέο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ», γράφει ο ο Διεθνολόγος Δημήτρης Απόκης.

Η συμμαχία των ΗΠΑ με την Τουρκία, αποτελεί για δεκαετίες βασικό πυλώνα της στρατηγικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία, συνεχίζει να είναι απαραίτητη για τις ΗΠΑ, η επιδιόρθωση των σχέσεων με την Τουρκία θα είναι μια διαδικασία πολύ δύσκολη για την Ουάσιγκτον, γράφει ο Απόκης.

Συγκεκριμένα, «θα πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια, όσο αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, στο εσωτερικό της Τουρκίας και το δεύτερο είναι εξαιρετικά πιο δύσκολο και έχει να κάνει με τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία».

Το μεγαλύτερο αγκάθι στο δρόμο για την αποκατάσταση των σχέσεων ειναι οι Κούρδοι στη Συρία, οι οποίοι έχουν φανεί εξαιρετικά χρήσιμοι για την Ουάσιγκτον, στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οι επιδιώξεις τους όμως έρχονται σε ευθεία αντίθεση με αυτές του Ταγίπ Ερντογάν, που τους θεωρεί τρομοκράτες.

Μάλιστα με αυτο ως αφορμή ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε οτι οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ ειναι σε σημείο κατάρευσης. Ο κ Τσαβούσογλου μιλώντας σε φοιτητές πανεπιστημίου της Μόσχας δήλωσε χθες οτι «Οι πολίτες της Τουρκίας έχουν μια πολύ αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ διότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους, λένε πάντα ψέματα. Οι σχέσεις μας είναι κοντά στην κατάρρευση. Δύο ομάδες εργασίας συστάθηκαν τον Φεβρουάριο για να αποφευχθεί αυτό και θέσαμε έναν όρο: δεν θα ανεχθούμε πλέον να μην τηρείτε τις δεσμεύσεις σας».

Επιπλέον όσο αφορά την Ρωσία «η συμμαχία της Ρωσίας με το Ιράν στη Συρία, δεν είναι κάτι που ο Ερντογάν βλέπει με καλό μάτι, διότι τείνει να οδηγήσει σε σοβαρή ανακατανομή των ισορροπιών στην περιοχή, γεγονός που αποτελεί εφιάλτη για την Τουρκία» αναφέρει ο διεθνολόγος κ. Απόκης. «Η Άγκυρα και ο Ερντογάν, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την επέλαση από το Ιράν και τη Ρωσία», πρόσθετει.

Εξάλλου ο συνασπισμός που η κυβέρνηση Τράμπ, χρειάζεται να ανασυστήσει στη Μέση Ανατολή θα πρέπει αναγκαστικά να περιλαμβάνει χώρες που δεν έχουν καλές σχέσεις.

«Η Τουρκία είναι βασικό συστατικό οποιουδήποτε ρεαλιστικού συνασπισμού για την επαναφορά ισορροπίας στη Μέση Ανατολή. Και αυτό είναι κάτι που κάνει εξαιρετικά πολύπλοκη την αποστολή του νέου Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ» .

«Το πλαίσιο βάση του οποίου είναι υποχρεωμένος να κινηθεί ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, παραμένει να είναι ο τρόπος συνεννόησης με τον Ερντογάν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι κρίσιμες προκλήσεις στην περιοχή και ιδιαίτερα αυτή του Ιράν, κάτι το οποίο ο Μάϊκ Πομπέο, υποστηρίζει δυναμικά. Οπότε όσοι βιάζονται να προβλέψουν σκλήρυνση έναντι της Τουρκίας καλό θα είναι να περιμένουν. Δεν είναι καθόλου απλό. Είναι εξαιρετικά περίπλοκο».

Όσο αφορά την Ελλάδα αξίζει να τονίσουμε οτι εαν ο νέος αμαερικανός ΥΠΕΞ δεν μπορέσει να συνεννοηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως επισημαίνει ο διεθνολόγος Δημήτρης Καρίδης »μέχρι τώρα οι ΗΠΑ ήταν ο επιδιαιτητής της ελληνο-τουρκικής διαμάχης. Ο κίνδυνος είναι πως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οι ΗΠΑ είτε θα πάψουν να ενδιαφέρονται είτε δεν θα μπορούν να διατηρήσουν μια στοιχειώδη ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Με πληροφορίες απο hellasjournal