Ποντόλιακ: «Στόχος μας να δημιουργήσουμε χάος στις τάξεις του εχθρού – Νόμιμος στόχος η γέφυρα της Κριμαίας»

Η Ουκρανία επιδίδεται σε μια αντεπίθεση με στόχο τη δημιουργία «χάους εντός των ρωσικών δυνάμεων» χτυπώντας τις γραμμές ανεφοδιασμού των εισβολέων βαθιά στα κατεχόμενα εδάφη, σύμφωνα με βασικό σύμβουλο του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Μιχαΐλο Ποντόλιακ, που μίλησε στον Guardian..

Ο Ποντόλιακ είπε στους δημοσιογράφους της εφημερίδας Dan Sabbagh και Luke Harding ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις τους «επόμενους δύο ή τρεις μήνες» παρόμοιες με τα μυστηριώδη χτυπήματα της Τρίτης σε σιδηροδρομικό κόμβο και αεροπορική βάση στην Κριμαία, καθώς και με το χτύπημα της περασμένης εβδομάδας σε ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο Σάκι της χερσονήσου.

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, οι οποίες πάντως ανάγκασαν τους Ρώσους τουρίστες να εγκαταλείψουν πανικόβλητοι την Κριμαία. Χαρακτηριστικά, ουρές σχηματίστηκαν την Τρίτη έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της περιφερειακής πρωτεύουσας.

Μιλώντας από τα προεδρικό γραφείο στο Κίεβο, ο Ποντόλιακ ανέφερε πως η στρατηγική των Ουκρανών είναι να καταστρέψουν τα logistics, τις γραμμές ανεφοδιασμού και τις αποθήκες πυρομαχικών και άλλους στόχους της στρατιωτικής υποδομής. «Είναι η δημιουργία χάους ανάμεσα στις δικές τους δυνάμεις».

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου υποστήριξε ότι η επίθεση στην αεροπορική βάση της περασμένης εβδομάδας θα μπορούσε να ήταν έργο ανταρτών, αλλά απέρριψε περιπαικτικά κάθε αναφορά ότι θα μπορούσε να ήταν ατύχημα, όπως είχε ειπωθεί από τη Μόσχα αμέσως μετά τις εκρήξεις.

Προειδοποίησε ταυτόχρονα πως περιμένει να ακολουθήσουν περισσότερα «επεισόδια αυτού του τύπου» στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Δείτε ακόμη Κριμαία: Ο «τρόμος» των Ρώσων – «Οι Ουκρανοί θα βομβαρδίσουν τη γέφυρα!»

Αίσθηση προκαλεί και η αναφορά του Ποντόλιακ στον Guardian ότι η Ουκρανία θεωρεί τη γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει την κατεχόμενη χερσόνησο με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα ως νόμιμο στρατιωτικό στόχο.

«Είναι μια παράνομη κατασκευή και η κύρια πύλη για τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού στην Κριμαία. Τέτοια αντικείμενα πρέπει να καταστραφούν», είπε ο Ποντόλιακ.

Πηγή: Guardian / Dan Sabbagh and Luke Harding