Ποροσένκο: Οι εκδηλώσεις για την Απόβαση δείχνουν την «ένοτητα της Ευρώπης»

O εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εκτίμησε σε ομιλιία του χθες το βράδυ στο Βερολίνο ότι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την 70ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944 δείχνουν την ενότητα της Ευρώπης.

«Αύριο στη Νορμανδία θα εορτάσουμε μαζί την επέτειο των 70 χρόνων (από την Απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων) και η Ευρώπη θα επιδείξει την ενότητά της και τη στήριξή της στην Ουκρανία» δήλωσε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου πριν συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, που αναμένεται να ορκιστεί το Σάββατο, χαιρέτισε επίσης τη στάση αλληλεγγύης προς την Ουκρανία που επέδειξαν «η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος» στη Βαρσοβία χθες, όπου ο Ποροσένκο πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του, με αφορμή την επέτειο των 25 ετών από τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στην Πολωνία.

Ο Ποροσένκο εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του «θα παρουσιαστούν νέες ευκαιρίες για τις προσπάθειες ειρήνευσης στην ανατολική Ουκρανία».

«Η ρωσική στάση είναι σήμερα καταφανώς επιζήμια και για τις δύο πλευρές. Προφανώς αυτό το γεγονός έχει πλέον γίνει σαφές και για τη Ρωσία», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ έκρινε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να βρίσκεται «πάντα σε μια δύσκολη κατάσταση» και διαβεβαίωσε πως η Γερμανία θέλει να «γίνει χρήσιμη (. . .) σε επίπεδο συμβουλών αλλά και πράξεων, όταν η Ουκρανία μας το ζητήσει».
Τόνισε επίσης ότι το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της ανάκαμψης της οικονομίας της απαιτούν «επίσης τη στήριξη της Ρωσίας».
«Μιλάμε προφανώς για αυτό που μπορούμε να περιμένουμε από τη Ρωσία προκειμένου αυτός ο στόχος να επιτευχθεί» επισήμανε η Μέρκελ.