Ποροσένκο: Η στρατιωτική παρέλαση της Μόσχας «παρέλαση κυνισμού»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατήγγειλε χθες στο Γκντανσκ της Πολωνίας την “πολιτική του κατευνασμού” η οποία ακολουθείται, κατά τον ίδιο, έναντι της Μόσχας, αναφερόμενος στη σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα του μετά την εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών.

Παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου στον οποίο έλαβαν μέρος ηγέτες κρατών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης με την ευκαιρία της 70ής επετείου από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι “σήμερα, τον 21ο αιώνα, διαπράττονται εγκλήματα, παρά τα πιο σκληρά μαθήματα (της ιστορίας), στην επίθεση εναντίον της χώρας μου, της Ουκρανίας”.

“Με κατάπληξη βλέπουμε προσπάθειες κατευνασμού του επιτιθέμενου”, πρόσθεσε, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. “Ενώ η Ουκρανία συμμορφώνεται πλήρως προς το γράμμα και το πνεύμα των συμφωνιών του Μινσκ, ο επιτιθέμενος ετοιμάζεται να κάνει μια επίδειξη της στρατιωτικής του δύναμης με μια στρατιωτική παρέλαση στο Ντονμπάς, σε δύο ημέρες, με τα πιο σύγχρονα ρωσικά πυροβόλα και βαρέα όπλα”, συνέχισε.

Ο Ποροσένκο υποστήριξε επίσης ότι “ορισμένες (ρωσικές) μονάδες, οι οποίες πριν από μερικές ημέρες βρίσκονταν στο Ντονέτσκ”, θα λάβουν μέρος στη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα, την οποία χαρακτήρισε “παρέλαση κυνισμού”.

“Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την πιο μεγάλη πρόκληση της ιστορίας της”, είπε ακόμη ο πρόεδρος της Ουκρανίας. “Αυτή είναι μια δοκιμασία της ενότητάς της, της αλληλεγγύης της, των θεμελιωδών αξιών της”.

Ακόμη, αναφερόμενος στην προσεχή σύνοδο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Ρίγα (21η και 22η Μαΐου) ο Ποροσένκο υποστήριξε ότι η χώρα του “είναι άξια” να της δοθεί “η ελευθερία κίνησης και η ελευθερία της επιλογής”, κάνοντας μια αναφορά στην επιθυμία του Κιέβου η Ουκρανία να ενταχθεί στο χώρο Σένγκεν και να καταργηθεί η υποχρέωση θεώρησης διαβατηρίου για τους υπηκόους της.