Πούτιν: Δημιουργούμε «ζώνη ασφαλείας» εντός του ουκρανικού εδάφους μήκους 660 χιλιομέτρων

Η ζώνη αυτή δεν θα συμπεριλαμβάνεται στις ενδεχόμενες μελλοντικές συνομιλίες με το Κίεβο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος

Πούτιν Kremlin.ru/Handout via REUTERS

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ρωσία εγκαθιδρύει μια «ζώνη ασφαλείας» εντός της Ουκρανίας, κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών, την οποία δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί σε ενδεχόμενες μελλοντικές συνομιλίες με το Κίεβο, δήλωσε απόψε (16.10.2026) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Φορώντας στρατιωτική στολή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε ένα κέντρο στρατιωτικής διοίκησης, ο Πούτιν είπε ότι η δημιουργία αυτής της ζώνης είναι η απάντηση στην εισβολή της Ουκρανίας, το 2024-25, στην περιφέρεια του Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν όχι μόνο να εκδιώξουν τον εχθρό από το έδαφός μας αλλά και να εγκαθιδρύσουν μια ζώνη ασφαλείας στο γειτονικό έδαφος. Το έργο αυτό εκτελείται με επιτυχία», είπε σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την απόλυτη ασφάλεια των μεθοριακών περιοχών της Ρωσίας στο μέλλον και δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Kremlin.ru/Handout via REUTERS

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η σχεδιαζόμενη ζώνη έχει μήκος 660 χιλιόμετρα, εκ των οποίων το 70% είναι ήδη υπό ρωσικό έλεγχο. Δεν διευκρίνισε σε τι βάθος θα εκτείνεται εντός του ουκρανικού εδάφους.

Ο Πούτιν έχει μιλήσει και στο παρελθόν για την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας τέτοιας ζώνης, όμως δεν είχε αναφερθεί στην έκτασή της, ούτε έχει πει ποτέ ότι το θέμα αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Για να δημιουργηθεί αυτή η ζώνη πάντως όπως το επιθυμεί η Μόσχα, θα χρειαστούν και εδάφη στις περιοχές του Σούμι και του Χαρκόβου που δεν ελέγχονται σήμερα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος, που σπανίως εμφανίζεται με στρατιωτική περιβολή, εμφανίστηκε επιθετικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση, στην ομιλία του προς υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις χρειάζεται να καταλάβουν ακόμη το 10% της περιφέρειας του Ντονέτσκ και το 16,5% της Ζαπορίζια. Επαίνεσε την αποτελεσματικότητα των ρωσικών πληγμάτων σε στρατιωτικούς, βιομηχανικούς και επιμελητειακούς στόχους της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμη χώρος για βελτίωση στην αντιαεροπορική άμυνα της Ρωσίας.

Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν πολλά κέντρα δεδομένων στη Ρωσία και ένα μεγάλο διυλιστήριο τις προηγούμενες ημέρες ενώ η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά ουκρανικές πόλεις, λιμάνια και σταθμούς παραγωγής ενέργειας, μεταξύ άλλων στόχων.

Ο Πούτιν μίλησε με τον Πάπα Λέοντα

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Πάπα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του σήμερα ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Βατικανού να βοηθήσει στην αποστολή προμηθειών στους αμάχους στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Ολέσκι στη νότιο Ουκρανία και ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί στο ζήτημα αυτό.

Το Βατικανό ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι Πάπας ο Λέων είχε παροτρύνει τον Πούτιν να συμφωνήσει σε εκεχειρία, ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος προμηθειών πρώτων βοηθειών και τροφίμων στην πόλη και να επιτραπεί η εθελοντική εκκένωση του άμαχου πληθυσμού.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι εμποδίζουν την παροχή προμηθειών στον άμαχο πληθυσμό της πόλης, την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις επιθυμούν να ανακαταλάβουν.

«Η πρόθεση του Βατικανού να συμβάλει στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τη διασφάλιση της ασφάλειας του πληθυσμού της πόλης και στην οργάνωση της παροχής βασικών εφοδίων έτυχε υποστήριξης», ανέφερε το Κρεμλίνο σε δήλωσή του.

«Συμφωνήθηκε η συνεργασία σε αυτό το θέμα».

«Θα ανακοινωθούν σύντομα κοινές πρωτοβουλίες με τις ΗΠΑ»

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν σύντομα νέες κοινές πρωτοβουλίες πέραν της συμφωνίας για το ντίζελ που συνήφθη πρόσφατα, δήλωσε σήμερα ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για επενδύσεις.

Ο Ντμίτριεφ ανέφερε ότι οι δύο χώρες συζητούν κοινά έργα για την δημιουργία κέντρων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ρωσικούς πυρηνικούς σταθμούς.

Ο Ντμίτριεφ πρόσθεσε ότι τα έργα αυτά θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του πολέμου τον οποίο η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε συνέδριο για την ενέργεια, ο Ντμίτριεφ δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ζήτησε από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας να διευκολύνει τις πληρωμές που σχετίζονται με μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν για την πώληση ρωσικού ντίζελ,

Είπε συγκεκριμένα ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα στο Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund), του οποίου είναι επικεφαλής.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ - Ζακαράια
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Τραμπ «έδειξε την έξοδο» στην Κέιτι Ζακαράια, μία εβδομάδα αφού τη διόρισε εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου

Εάν επιβεβαιωθεί και επισήμως η λήξη της συνεργασίας της, η Ζακαράια θα γίνει η πιο εφήμερη «εκπρόσωπος Τύπου» που έχει εργαστεί ποτέ για τον Τραμπ