Πούτιν: Να πόσο έχει προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του ρωσικού στρατού

Το μερίδιο των σύγχρονων όπλων στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσεγγίζει το 60% και αυτός ο ρυθμός επιτρέπει στη χώρα να φτάσει το προβλεπόμενο ποσοστό του 70% μέχρι το 2021, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν μίλησε σε δεξίωση που δόθηκε στο Κρεμλίνο προς τιμήν των καλύτερων αποφοίτων ανώτερων στρατιωτικών ιδρυμάτων.

Πριν από έξι χρόνια, το μερίδιο των σύγχρονων όπλων και του στρατιωτικού υλικού δεν ξεπέρασε το 16% στον στρατό και στο Πολεμικό Ναυτικό, δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

«Σήμερα, είναι κοντά στο 60% και ο τρέχων ρυθμός θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στο προγραμματισμένο ποσοστό του 70% μέχρι το 2021», δήλωσε ο Πούτιν.

Το πιο εξελιγμένο πυραυλικό συγκρότημα hypersonic πυραύλων τύπου Kinzhal, βρίσκεται ήδη σε πειραματικό στάδιο στη νότια στρατιωτική περιοχή της χώρας, δήλωσε ο Πούτιν.

«Τα συγκροτήματα διηπειρωτικών πυραύλων Avangard θα ενταχθούν σύντομα σε υπηρεσία, ενώ ο Sarmat [νέα βαριά ICBMs] θα τεθεί σε υπηρεσία μέσα σε ένα χρόνο», δήλωσε ο ανώτατος διοικητής της Ρωσίας, τονίζοντας ότι «αυτό είναι μόνο ένα μέρος των σύγχρονων εξοπλισμών, είναι δυνατόν να αυξήσουμε πολλές φορές τις δυνατότητες του Ρωσικού Στρατού. «

Χάρη στην τεράστια προσπάθεια των ινστιτούτων έρευνας και σχεδιασμού και των βιομηχανικών επιχειρήσεων, η Ρωσία πέτυχε αποφασιστική πρόοδο στον τομέα των νέων εξοπλισμών, σημείωσε ο Πούτιν.

Οι εργαζόμενοι, οι μηχανικοί και οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει ένα αληθινό κατόρθωμα και, όπως συμβαίνει συχνά στην ιστορία, «έκαναν ό, τι άλλοι δεν κατάφεραν να κάνουν μέχρι τώρα».

«Ένας μεγάλος αριθμός εγχώριων οπλικών συστημάτων βρίσκονται μπροστά από ξένους ανταγωνιστές εδώ και χρόνια και ίσως για δεκαετίες ακόμη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Απευθυνόμενος στους αποφοίτους ανωτέρων στρατιωτικών ιδρυμάτων, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι στόχος τους ήταν να γίνουν αληθινοί επαγγελματίες στον στρατιωτικό τομέα και «για το σκοπό αυτό, πρέπει να εξειδικευτούν πλήρως στις τακτικές της διοίκησης και ελέγχου, να μάθουν να λειτουργούν προηγμένο στρατιωτικό υλικό και πάντα να διατηρούν υψηλό το επίπεδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών για να είναι οι καλύτεροι αποτελώντας παράδειγμα για τους συντρόφους τους και τους κατωτέρους τους.

Πηγή: Tass