Πούτιν: Η ρωσική οικονομία θα ανακάμψει

Αισιόδοξος πως η ρωσική οικονομία θα ξεπεράσει την κρίση που την έχει πλήξει, εμφανίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως το ρούβλι και μαζί του η ρωσική οικονομία, αναπόφευκτα, θα ανακάμψει.

Ο Πούτιν, θέλοντας, προφανώς, να αποδείξει ότι υπάρχει σχέδιο σωτηρίας της ρωσικής οικονομίας, είπε πως οι κινήσεις της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και της ρωσικής κυβέρνησης θα ήταν αρκετές για την σταθεροποίηση του ρωσικού εθνικού νομίσματος, αν δεν υπήρχαν εξωγενείς παράγοντες.

Κατηγόρησε όμως και τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας πως θα έπρεπε να έχει προχωρήσει, πολύ νωρίτερα, στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου, στηρίζοντας το ρούβλι, από την πρώτη στιγμή που δέχτηκε επίθεση. Αν είχαν ληφθεί νωρίτερα μέτρα, είπε, δεν θα χρειαζόταν καν η αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 17%. Μίλησε ακόμα και για προβλήματα συνεννόησης στον ρωσικό κρατικό μηχανισμό, αφήνοντας, για πρώτη φορά, να φανούν τα πολλά στεγανά που κυριαρχούν στο Κρεμλίνο.

Η ρωσική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης λόγω της δραματικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, λόγω της ουκρανικής κρίσης, αλλά και ως απότοκος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το ρούβλι, μέσα σε ελάχιστες ημέρες υποτιμήθηκε κατά 45% έναντι του δολαρίου.

“Αν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο, θα υποχρεωθούμε να αναθεωρήσουμε τα σχέδιά μας. Χωρίς αμφιβολία θα υποχρεωθούμε να μειώσουμε τις δαπάνες μας. Όμως η έξοδος από την κρίση και η ανάκαμψη μας είναι αναπόφευκτη”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως η ρωσική οικονομία θα ακολουθήσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και θα επωφεληθεί από την ανάκαμψη αυτή.

Η Ρωσία, είπε, πρέπει να ακολουθήσει πολιτική αποπληθωρισμού, μειώνοντας την εξάρτηση της οικονομίας της από τις τιμές του πετρελαίου, το οποίο, αποτελεί το κύριο εξαγωγικό της προϊόν, αυτή την στιγμή. Η ανάκαμψη θα καταστεί εμφανής σε δύο χρόνια, κατέληξε.
Ωστόσο ο πρόεδρος Πούτιν δεν παρουσίασε, ουσιαστικά, καμία συγκεκριμένη πρόταση. Όλες του οι δηλώσεις δεν συνιστούσαν παρά ένα ευχολόγιο, προορισμένο να καθησυχάσει, κατ’ αρχήν, τη ρωσική κοινή γνώμη. Όσον αφορά τον περιορισμό της εξάρτησης της ρωσικής οικονομίας από τις τιμές του πετρελαίου, στα 15 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, την έχει πολλάκις εξαγγείλει, αλλά ουδέποτε υλοποιήσει.

Ακόμα, δε, και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, το ρούβλι συνέχιζε να κατρακυλά, σημάδι ότι οι αδυσώπητες αγορές, ουδόλως εκτίμησαν τα λεγόμενά του. Η δε Ρωσική Κεντρική Τράπεζα έριξε 80 δισ. δολάρια από τα πολύτιμα αποθεματικά της διαθέσιμα, στη μάχη στήριξης του ρουβλιού.

Λίγες ημέρες πριν την αρχή της κατρακύλας του ρωσικού εθνικού νομίσματος, ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλγουκάεφ, είχε πει πως οι δυτικές, εναντίον της Ρωσίας, κυρώσεις, μπορεί να παραμείνουν ενεργές για μεγάλο χρονικό διάστημα και πως η Ρωσία τώρα πληρώνει το τίμημα για τη μη υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της, περιγράφοντας αυτό που σήμερα συμβαίνει ως την “τέλεια καταιγίδα” της ρωσικής οικονομίας.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η ρωσική κοινή γνώμη, στηρίζει τον Πούτιν. Η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου έφτασε στο Ζενίθ με την προσάρτηση της Κριμαίας και από τότε παραμένει ιδιαίτερα υψηλή.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση-επιμέλεια: Οn Alert