Πούτιν: «Απειλεί» με πυρηνικό πόλεμο και «προειδοποιεί» ότι τα ρωσικά όπλα μπορούν να πλήξουν δυτικούς στόχους

Την κλασσική τακτική των «απειλών» και «προειδοποιήσεων» επιστράτευσε και πάλι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την ετήσια ομιλία του «για την κατάσταση του έθνους», λίγες μέρες μετά την 2η επέτειο από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν «προειδοποίησε» τις χώρες του ΝΑΤΟ πως κινδυνεύουν με πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τον δυτικό στρατιωτικό τομέα της μετά την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως όποιος επιχειρήσει να εισβάλει στη Ρωσία θα αντιμετωπίσει πιο σκληρές συνέπειες απ’ ό,τι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επειδή η χώρα έχει τώρα όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε εχθρικό έδαφος.

Κάνοντας μια «επίδειξη» των δυνατοτήτων της Ρωσίας, ο Πούτιν είπε ακόμη πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει προηγμένα οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Zircon, ανέφερε πως σύντομα θα χρησιμοποιηθούν και οι Sarmat με τους οποίους έχουν εφοδιαστεί οι ρωσικές δυνάμεις και κόμπασε πως έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία.

Κατά τα λοιπά επανέλαβε την κατηγορία ότι η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία από μέσα, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι Ρώσοι πολίτες υποστηρίζουν την απόφασή του να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία, σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα, αλλά απέρριψε οποιεσδήποτε προσπάθειες να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε συνομιλίες.

Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της, ήταν ακόμη μια αποστροφή της ομιλίας του Πούτιν.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ