Πούτιν: «Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ουκρανία, αν η Δύση σταματήσει να στέλνει όπλα»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η σύρραξη είναι να σταματήσουν οι δυτικές χώρες να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα.

Ο Πούτιν επανέλαβε τις κατηγορίες του ότι η Δύση επιδιώκει να συντρίψει την Ρωσία στην Ουκρανία και είπε ότι η Μόσχα έχει το δικό της «ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία.

Επίσης είπε ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, λέγοντας ότι η Μόσχα «εξαπατήθηκε» όσον αφορά την εφαρμογή των τμημάτων της συμφωνίας που αφορούν τις δικές της εξαγωγές.

Στόλτενμπεργκ: Ο Πούτιν θα καταλάβει ότι πρέπει να διαπραγματευτεί

Μια επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση μπορεί να κάνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να «καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο CNN.

«Όσο περισσότερο (οι Ουκρανοί) κερδίζουν έδαφος τόσο περισσότερο είναι πιθανό ο πρόεδρος Πούτιν να κατανοήσει ότι πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δώσει τη συμφωνία του σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», δήλωσε ο επικεφαλής της δυτικής αμυντικής συμμαχίας, ο οποίος αναμένεται να γίνει δεκτός σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η συνάντηση θα λάβει χώρα μερικές εβδομάδες πριν από την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (Λιθουανία), θεωρητικά την τελευταία για τον Γενς Στόλτενμπεργκ, η θητεία του οποίου λήγει το φθινόπωρο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP / Φωτογραφία αρχείου Reuters