Πούτιν: Ο Κιμ είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι θα είναι πρόθυμος να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα – αλλά μόνο εάν λάβει προηγουμένως εγγύηση ασφαλείας.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον θέλουν να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα η Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να αναληφθούν από πολλές χώρες, αναφέροντας σε μια συμφωνία όπως οι συνομιλίες των έξι χωρών που συμμετείχε η Ρωσία έως την κατάρρευση τους το 2009.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι ο Κιμ τον ενθάρρυνε παρουσιάσει τις θέσεις της Πιονγιάνγκ στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ. Είπε ότι είναι πρόθυμος να μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με τη σύνοδο κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Θα μιλήσω γι ‘αυτό αύριο με την ηγεσία της Κίνας», δήλωσε ο Πούτιν Ο Ρώσος Πρόεδρος αναχωρεί σύντομα για το Πεκίνο σε διήμερη επίσκεψη μετά την συνάντηση με τον Κιμ. «Και θα συζητήσουμε εξίσου ανοιχτά αυτό το ζήτημα με την ηγεσία των Η.Π.Α. Δεν υπάρχουν μυστικά, η θέση της Ρωσίας ήταν πάντα διαφανής και δεν υπάρχουν μηχανορραφίες.»

Πηγή: Stripes