Πούτιν: Κήρυξε μερική επιστράτευση – «Η Δύση εκβιάζει και απειλεί, όμως έχουμε όπλα μαζικής καταστροφής, δεν μπλοφάρω»

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση, κατά την διάρκεια του διαγγέλματός του, λέγοντας πως έχει υπογράψει διάταγμα για επιστράτευση στην οποία θα υπόκεινται μόνο οι πολίτες που βρίσκονται σήμερα στην εφεδρεία και κυρίως όσοι υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και έχουν συγκεκριμένες στρατιωτικές ειδικότητες και σχετική πείρα», με το διάταγμα να τίθεται από σήμερα σε ισχύ.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι: «Για να προστατεύσουμε την πατρίδα, την κυριαρχία της (…) θεωρώ απαραίτητο να στηρίξω την απόφαση του γενικού επιτελείου στρατού για μερική επιστράτευση των εφέδρων, όσων έχουν ήδη υπηρετήσει στον στρατό (…) και έχουν μια κατάλληλη εμπειρία. Το διάταγμα για τη μερική επιστράτευση έχει υπογραφεί και θα τεθεί σε ισχύ σήμερα».

Στη συνέχεια, ο Πούτιν δήλωσε ότι στόχος του είναι «να απελευθερώσει» το Ντονμπάς από το «ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου» στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον «ζυγό» της Ουκρανίας. Η Ρωσία θεωρεί τις επαρχίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, που αποτελούν το Ντονμπάς, ανεξάρτητα κράτη από το 2014. Η Μόσχα πλέον ελέγχει το 60% του Ντονέτσκ και τον Ιούλιο έθεσε υπό τον έλεγχό της σχεδόν το σύνολο του Λουχάνσκ.

Η απειλή χρήση πυρηνικών όπλων

Ακόμα, «επιτέθηκε» στη Δύση, λέγοντας ότι η χώρα και ο λαός του δέχεται συνεχώς απειλές από δυτικούς ηγέτες, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση  ότι σκοπεύουν να αναπτύξουν στρατιωτικά μέσα για να απειλήσουν ρωσικό έδαφος αλλά και ότι «εκβιάζουν» τη χώρα του μέσω απειλής χρήσης πυρηνικών όπλων. Στο σημείο αυτό, ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία διαθέτει και αυτή πυρηνικά όπλα και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει πιο προηγμένα όπλα μαζικής καταστροφής, υπογραμμίζοντας ότι δεν «μπλοφάρει», ενώ ακόμα ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.

«Αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, αυτό δεν είναι μπλόφα. Στόχος της Δύσης είναι να αποδυναμώσει, να διχάσει και να καταστρέψει τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν, εκτιμώντας ότι η Δύση επιθυμεί «να εξαλείψει τα ανεξάρτητα και κυρίαρχα κέντρα ανάπτυξης» σε όλο τον κόσμο προκειμένου να ενισχυθεί η ίδια.