Πούτιν: «Οι βομβαρδισμοί των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών είναι η απάντηση στην έκρηξη της γέφυρας της Κριμαίας»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι τα πλήγματα κατά των ενεργειακών υποδομών θα συνεχιστούν στην Ουκρανία, όπου τα χτυπήματα που έχουν ήδη γίνει έχουν προκαλέσει μαζικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση εν μέσω χαμηλών χειμερινών θερμοκρασιών.

«Ναι, το κάνουμε, αλλά ποιος το ξεκίνησε;», δήλωσε ο Πούτιν στο περιθώριο εκδήλωσης απονομής μεταλλίων στο Κρεμλίνο, παρουσιάζοντας τους βομβαρδισμούς αυτούς ως απάντηση στην έκρηξη που κατέστρεψε τη γέφυρα της Κριμαίας, που είχε κατασκευάσει η Ρωσία, και άλλες επιθέσεις που αποδίδονται στο Κίεβο.

Χθες ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία «δεν τρελάθηκε» και εξακολουθεί να θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της ως καθαρά αμυντικό, αποτρεπτικό μέσο. «Η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία είναι μια μακρά διαδικασία, αλλά έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε πρόοδο», δήλωσε ο Πούτιν.

«Η στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να τελειώσει αύριο αν υπάρχει θέληση από το Κίεβο»

Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει ανά πάσα στιγμή εάν το Κίεβο επιδείξει πολιτική βούληση, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι ότι η σύγκρουση μπορεί να τελειώσει το 2023, είπε: «Ο Ζελένσκι ξέρει πότε μπορούν να τελειώσουν όλα. Μπορεί να τελειώσει αύριο, αν το επιθυμεί [το Κίεβο]», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

«Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι έτοιμη να εξασφαλίσει τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που έχει ενσωματώσει», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Reuters / Φωτογραφίες Reuters