Πούτιν: «Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις – Σχεδιάζουμε να μειώσουμε τις στρατιωτικές μας δαπάνες»

Sputnik/Sergey Bobylev/Pool via REUTERS

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διεξαγάγει νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ενδεχομένως στην Κωνσταντινούπολη, αν και ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των προτάσεων που υπέβαλαν οι δύο πλευρές στις προηγούμενες συνομιλίες, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνέχιση του διαλόγου θα συμβάλει στη μείωση του χάσματος. Επίσης, ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την υποστήριξη της διαδικασίας.

«Όσο για τα μνημόνια, όπως αναμενόταν, πρόκειται για δύο εντελώς αντίθετες προτάσεις», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Και το γεγονός ότι ήταν ακριβώς αντίθετα, δεν νομίζω ότι προκαλεί έκπληξη», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν αρνήθηκε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα, «επειδή θεωρεί ακατάλληλο και ακόμη και επιβλαβές να ειπωθεί κάτι πριν τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις».

Ο Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Μινσκ ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών βρίσκονται σε συνεχή επαφή. Η Ρωσία ήταν έτοιμη να επιστρέψει τις σορούς άλλων 3.000 Ουκρανών στρατιωτών, είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα έχει επιστρέψει τις σορούς 12.000 Ουκρανών στρατιωτών.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανάμεσα στις σορούς που έχει παραδώσει, βρίσκονται και δικοί της στρατιώτες.

Παράλληλα, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι απολύτως εφικτή μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Θα χαρούμε να προετοιμαστούμε γι’ αυτήν. […] Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ. Έχει διανύσει μια πολύ μακρά, δύσκολη και επικίνδυνη πορεία για να επιστρέψει στην εξουσία και στον Λευκό Οίκο. Είναι ένας θαρραλέος άνθρωπος», είπε χαρακτηριστικά.

«Στο μέλλον θα μειώσουμε τις στρατιωτικές μας δαπάνες»

Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε, επίσης, ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει δημοσιονομικές πιέσεις λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών, οι οποίες έχουν τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, και ότι είναι έτοιμη να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες μακροπρόθεσμα.

«Οι αυξημένες αμυντικές μας δαπάνες έχουν σκοπό να βοηθήσουν την εκπλήρωση των στόχων μας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Μόλις επιτευχθούν οι στόχοι μας και τελειώσει η ειδική επιχείρηση (όπως αποκαλεί η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία), οι δαπάνες θα μειωθούν», τόνισε ο Πούτιν, σχολιάζοντας την αύξηση των αμυντικών δαπανών που συμφώνησαν οι σύμμαχοι του NATO στη σύνοδο κορυφής της Χάγης.

«Η Ρωσία δαπανά το 6,3% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος. «Η Ρωσία δαπανά 13,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια από τα 223 τρισεκατομμύρια του ΑΕΠ της για στρατιωτικές ανάγκες», εξήγησε.

Με πληροφορίς από: TASS, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters