Πούτιν σε Μακρόν: Δεν θέλω αντιπαράθεση αλλά το NATO αδιαφορεί για τις ανησυχίες μας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα πρέπει να σέβεται την εθνική κυριαρχία των γειτονικών χωρών, ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας. Οι δύο ηγέτες, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα, συμφώνισαν επίσης ότι οι χώρες τους θα επιδιώξουν να έχουν τετραμερείς συνομιλίες στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) με σκοπό να μειωθεί η ένταση, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι ήθελε να συνεχιστεί ο διάλογος και ότι ήταν σημαντικό να εργαστούμε για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της κατάστασης.

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν εξέφρασε καμία επιθετική πρόθεση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Εξάλλου, για τις συνομιλίες που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι παραμένουν «δύσκολες» αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Τι είπε η ρωσική πλευρά

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις γραπτές απαντήσεις που έλαβε από την Δύση στις 26 Ιανουαρίου από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, στις δικές της προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας και ήδη μετά από αυτό θα καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες της,.

Ο Πούτιν επισήμανε κατά την διάρκεια της συνομιλίας ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις απαντήσεις τους στις προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας δεν έλαβαν υπόψιν τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Ρωσίας, ενώ ακόμα υπογράμμισε την σημασία της απαρέγκλιτης τήρησης εκ μέρους του Κιέβου των συμφωνιών του Μινσκ. Σύμφωνα με την ρωσική πλευρά, οι δύο Πρόεδροι τόνισαν ότι έχουν κοντινές θέσεις στο ζήτημα του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης ΚΟΣΔ) που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Επίσης οι δύο πρόεδροι συζήτησαν μεταξύ άλλων την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και αντάλλαξαν απόψεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ συμφώνησαν όπως επισημαίνει το Κρεμλίνο στην ανακοίνωση του «να παραμείνουν σε στενή επαφή».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters