Πούτιν σε Μακρόν: «Να σταματήσει η επέκταση του NATO προς ανατολάς»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του σήμερα Τρίτη, ότι η Μόσχα επιθυμεί άμεσες συνομιλίες με τις δυτικές χώρες για να αποτραπεί η επέκταση του NATO προς ανατολάς, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης έναρξης διεθνών διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων που θα αποκλείουν οποιαδήποτε περαιτέρω προώθηση του NATO προς ανατολάς και την εγκατάσταση σε γειτονικά κράτη, πρωτίστως στην Ουκρανία, εξοπλισμών που συνιστούν απειλή για την Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.  Ο Πούτιν είχε διατυπώσει παρόμοιο αίτημα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, με τον οποίο επιθυμεί να συναντήσει από κοντά.

Επίσης, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα, οι δύο αρχηγοί συζήτησαν την κρίση της Ουκρανίας. Ενώ ο Πούτιν επισήμανε ότι είναι σημαντικό να συνομιλήσει με τους αντιπροσώπους των δυτικών κρατών, ο Τζόνσον τον προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε δράση στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters