Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025, από την Μόσχα, ότι η Ρωσία αποδέχεται την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών στην Ουκρανία, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτή θα οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη ειρήνη.
Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που «έδωσε τόση προσοχή στη ρύθμιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία».
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά ερωτήματα σχετικά με την κατάπαυση του πυρός» και ότι πρέπει πρώτα να μιλήσει με τον Τραμπ. Ωστόσο, το Κρεμλίνο διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες δεν έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν σήμερα. Αργότερα, ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε μιλώντας για τη χθεσινή επίσκεψή του στην περιοχή του Κουρσκ και περιγράφει την κατάσταση εκεί ως «υπό τον πλήρη έλεγχό μας».
«Σε τέτοιες συνθήκες», λέει, «θα είναι καλό για την Ουκρανία να επιτύχει μια εκεχειρία 30 ημερών».
Ωστόσο, έθεσε το ερώτημα: «Εάν σταματήσουμε τις εχθροπραξίες για 30 ημέρες, αυτό θα σήμαινε ότι όλοι στο Κουρσκ θα έφευγαν; Πρέπει να τους αφήσουμε ελεύθερους αφού διέπραξαν τόσα εγκλήματα;». Χθες, από τη ρωσική περιφέρεια, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι όσοι Ουκρανοί συλληφθούν θα αντιμετωπιστούν ως τρομοκράτες και όχι ως αιχμάλωτοι πολέμου.
«Οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Κουρσκ έχουν δύο επιλογές: να παραδοθούν ή να εξαλειφθούν», είπε απειλητικά ο Πούτιν. Υπογράμμισε, επίσης, ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν την πρώτη γραμμή μάχης, καθώς «οι ρωσικές δυνάμεις επελαύνουν σε όλες τις περιοχές στο μέτωπο και τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα».
Άλλο ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λυθεί πριν συμφωνηθεί η κατάπαυση πυρός, σύμφωνα με τον Πούτιν, είναι ότι «η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός για ανασυγκρότηση του στρατού και προμήθειες όπλων».
«Το ΝΑΤΟ παίζει με τον πυρηνικό πόλεμο»
Επισημαίνεται ότι η κοινή δήλωση Ρωσίας – Λευκορωσίας μετά τη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών αναφέρει ότι θεωρούν τις ενέργειες του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία ως «εχθρικές και αποσταθεροποιητικές», και ότι «επιδεινώνουν τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης».
Οι δύο ηγέτες καταδικάζουν επίσης τη φύση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, την οποία χαρακτηρίζουν επιθετική και συγκρουσιακή.
Λένε επίσης ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να λάβουν στρατιωτικά και διπλωματικά μέτρα ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ.
Με πληροφορίες από: Sky News / Φωτογραφίες Reuters