Πούτιν: Τα συγχαρητήρια στον Σοϊγκού για την «απελευθέρωση» του Λουγκάνσκ – «Σκοτώθηκαν πάνω από 2.000 Ουκρανοί»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τα στρατεύματά του για την «απελευθέρωση» του Λουγκάνσκ, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις αποχώρησαν από τον τελευταίο τους θύλακα στην ανατολική Ουκρανία, την πόλη Λισιτσάνκ.

Σε μια τηλεοπτική συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο Πούτιν είπε ότι οι στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την κατάληψη του Λουχάνσκ πρέπει να ξεκουραστούν, αλλά ότι άλλες στρατιωτικές μονάδες πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα.

Ενθαρρυμένος από τη νίκη, ο Ρώσος ηγέτης τον διέταξε να προχωρήσει στην επίθεση του Ντονμπάς. «Οι στρατιωτικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας Ανατολής και της ομάδας Δύσης, πρέπει να εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια», είπε ο Πούτιν στον Σόιγκου.

«Πάνω από 2 χιλιάδες οι απώλειες του ουκρανικού στρατού»

Περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 5.000 τραυματίστηκαν στη μάχη για το Λισιτσάνσκ, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας στον πρόεδρο Πούτιν.

«Μια επίθεση για την απελευθέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ αποδείχθηκε επιτυχής. Χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για να περικυκλώσουν και να καταστρέψουν ουκρανικές δυνάμεις κοντά στο Λισιτσάνσκ και στο Σεβεροντόνετσκ», είπε.

«Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χθες με την απελευθέρωση του Λισιτσάνκ, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις του Λουγκάνσκ. Οι συνολικές απώλειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέρχονται σε 5.469, με τους θανάτους στρατιωτών να ανέρχονται σε 2.218», σημείωσε ο Σόιγκου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ουκρανικός στρατός έχασε 196 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 12 αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, 65 drones, έξι συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, 166 πυροβόλα και όλμους, καθώς και 215 οχήματα. «Ο εχθρός άφησε 39 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 11 πυροβόλα και όλμους στο Λισιτσάνσκ», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Οι πληροφορίες αυτές φυσικά δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα, ενώ η Ουκρανία δεν έχει κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο για τους ισχυρισμούς της Μόσχας.

Με πληροφορίες από: TASS / The National / Φωτογραφίες Reuters