Πούτιν: Ζήτησε «συγγνώμη» από τον Μπένετ για τα σχόλια του Λαβρόφ για τον Χίτλερ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συζήτησαν σε τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη την κατάσταση στην Ουκρανία και τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου στις χώρες τους που σηματοδοτούν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πούτιν και ο Μπένετ τάχθηκαν υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και της διατήρησης επαφών, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανθρωπιστικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, που πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Πούτιν τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός είναι έτοιμος να παράσχει ασφαλή διέλευση για την έξοδο των αμάχων, αλλά πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν.

Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι περίπου το 40% των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που βασανίστηκαν σε γκέτο και στρατόπεδα συγκέντρωσης και σκοτώθηκαν από τους Ναζί ήταν πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης και μετέφερε τις ευχές του για υγεία και ευημερία στους βετεράνους που ζουν στο Ισραήλ. Ο Μπένετ, με τη σειρά του, σημείωσε την αποφασιστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού στη νίκη επί του ναζισμού, σημείωσε επίσης η δήλωση.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών του για τον Χίτλερ.

Σε δηλώσεις που καταδικάστηκαν από πολλούς, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε «εβραϊκό αίμα». Ο Μπένετ αποδέχτηκε τη συγγνώμη του.

Με πληροφορίες από: Anadolu / Sky News / Φωτογραφία αρχείου Reuters