«Πράσινο φως» του Αραβικού Συνδέσμου στον Χάφταρ για τις εκλογές στη Λιβύη

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες Πέμπτη, δήλωσε ότι όλοι οι Λίβυοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν υποψηφιότητα για τις επερχόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, ενώ στη συνέχεια έδωσε το «πράσινο φως» στην υποψηφιότητα του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αλλά και του Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι, γιου του Μουαμάρ Γκαντάφι.

Ο ίδιος τόνισε ότι και οι δύο άντρες έχουν επίσης συνταγματικό δικαίωμα να κατέβουν στις εκλογές και να θέσουν υποψηφιότητα για την διεκδίκηση της εξουσίας και υπογράμμισε ακόμα ότι οι Λίβυοι ηγέτες θα πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη συναίνεση μεταξύ όλων των μερών για να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών, όπως αυτή έχει προγραμματιστεί. Στη συνέχεια, επισήμανε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Λιβύη και στις πολλές επαφές με Λίβυους αξιωματούχους, κανείς δεν τους εξέφρασε αντίθεση ως προς την κατάθεση υποψηφιότητας τόσο του Χάφταρ  Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε την υπογραφή του πολυαναμενόμενου Σχεδίου Δράσης από την Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή (JMC) 5+5. Αυτό θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη σταδιακή, ισορροπημένη και διαδοχική διαδικασία αποχώρησης μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Λιβύη.

Ο Aboul Gheit κάλεσε επίσης όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους να συνεργαστούν και να παρέχουν διαρκή υποστήριξη για την εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου, τονίζοντας τη σημασία της ενοποίησης του στρατιωτικού θεσμού της χώρας και τη διασφάλιση του πλήρους αφοπλισμού και επανένταξης των ένοπλων ομάδων.

Πηγή: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters