Πριγκόζιν: Η Ρωσία θα χρειαστεί δύο χρόνια για να καταλάβει τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας

Ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε μια σπάνια συνέντευξή του, υποστήριξε ότι μπορεί να χρειαστούν δύο χρόνια για να πετύχει τον βασικό στόχο του πολέμου, δηλαδή να ελέγξει η Μόσχα τις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Πριγκόζιν είπε ότι κατανοεί το σχέδιο της Ρωσίας ότι πρέπει να ελέγχει πλήρως τις περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ που η Μόσχα πέρυσι αναγνώρισε ως «δημοκρατίες» της Ρωσίας.

«Από όσο καταλαβαίνω, πρέπει να καταλάβουμε τις δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και κατ’ αρχήν αυτό θα ταιριάζει σε όλους προς το παρόν», είπε στον Ρώσο στρατιωτικό blogger Semyon Pegov σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. «Αυτό μπορεί να πάρει από ένα έως δύο χρόνια», πρόσθεσε.

«Αν πρέπει να φτάσουμε στον Ντνίπρο, τότε θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια», πρόσθεσε ο Πριγκόζιν, αναφερόμενος σε μια μεγαλύτερη περιοχή που εκτείνεται στον τεράστιο ποταμό Ντνίπρο από βορρά προς νότο, διχοτομώντας την Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν τους τελευταίους μήνες έχει επικρίνει έντονα την ηγεσία του στρατού για τις αποτυχίες της σε σχεδόν 12 μήνες πολέμου. Στη συνέντευξη, ωστόσο, επέμεινε ότι έχει «μηδενικές» πολιτικές φιλοδοξίες.

Ερωτηθείς εάν οι ρωσικές δυνάμεις ήταν κοντά στον πλήρη αποκλεισμό της πόλης Μπαχμούτ, την οποία προσπαθεί επί μήνες να καταλάβει η Wagner, είπε: «Είναι μάλλον πολύ νωρίς για να πούμε ότι είμαστε κοντά. Τα ουκρανικά στρατεύματα είναι καλά εκπαιδευμένα… και όπως κάθε μεγάλη πόλη είναι αδύνατο να την καταλάβουμε κατά μέτωπο. Τα καταφέρνουμε πολύ καλά».

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή η Wagner έχει περίπου 50.000 προσωπικό που έχει αναπτυχθεί στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 10.000 μισθοφόρων και 40.000 καταδίκων που έχουν στρατολογηθεί από ρωσικές φυλακές. Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι η Wagner σταμάτησε να στρατολογεί κρατούμενους.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters