Πρώην SEAL ρίχνει μια… απλή ιδέα για να τελειώνουμε με τον Κιμ Γιόνγκ Ουν

Έναν απλό τρόπο για να τελειώνουμε με την Βόρεια Κορέα πριν ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο προτείνει ένας Αμερικανός, πρώην μέλος των επιλέκτων SEAL του Ναυτικού. Αντί να χάνουμε χρόνο με αμφιλεγόμενα μέτρα που δεν φαίνεται να έχουν αποτελέσματα, όπως οι κυρώσεις του ΟΗΕ, ή να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ μια στρατιωτική αντιπαράθεση που μπορεί να οδηγήσει από το κακό στο χειρότερο, ο Jocko Willnik λέει κάτι απλούστερο:

“Ρίξτε τους 25 εκατομμύρια iPhones και βάλτε από πάνω τους δορυφόρους με ελεύθερο Wi Fi”. Η απρόσκοπτη πρόσβαση στην ελεύθερη πληροφόρηση θα τους ανοίξει τα μάτια και θα αλλάξει την χώρα, με πρώτο απ’ όλα το καθεστώς της Πιόνγκγιάνγκ, υποστηρίζει. Όπως λέει χαρακτηριστικά, “Free wifi, free minds!”

Η Βόρεια Κορέα παραμένει μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη λογοκρισία στον κόσμο. Όλα τα ΜΜΕ είναι κρατικά και ελέγχονται ασφυκτικά, οι δημοσιογράφοι δεν είναι παρά εξαρτήματα της προπαγανδιστικής «μηχανής» του καθεστώτος ενώ Facebook, YouTube και Twitter είναι εντελώς απαγορευμένα. Οι Βορειοκορεάτες χρησιμοποιούν ένα εσωτερικό δίκτυο (intranet) ελεγχόμενο από το Κράτος και όποιος βρεθεί να παρακολουθεί νοτιοκορεατικά ΜΜΕ ή να ακούει ξένο ραδιόφωνο, ρισκάρει 10 χρόνια “αναμόρφωσης” -ό,τι κι αν σημαίνει, σίγουρα δεν είναι καλό αφού η «αναμόρφωση» γίνεται σε ειδικά στρατόπεδα-φυλακές.

Ο νέος νόμος που πέρασε το καθεστώς το 2014, προβλέπει την ποινή του θανάτου για όποιον πολίτη τολμήσει να επικοινωνήσει με τον “έξω κόσμο” έστω και τηλεφωνικώς. Στο παρελθόν, η Νότια Κορέα είχε εξαπολύσει προς τον Βορρά μικρά αερόστατα που μετέφεραν ενημερωτικά φυλλάδια και DVD για τον πληθυσμό, προκαλώντας την οργή του Κιμ Γιόνγκ Ουν ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει με στρατιωτική δράση… Προφανώς η «ενημέρωση» των Συντρόφων είναι δουλειά του Κράτους και μόνον.

Α. Θ