Προς διπλή επέμβαση -σε Μουσούλη και Συρία – των ΗΠΑ;

Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Σαν το διάβολο το λιβάνι αποφεύγει η Αγκυρα οποιαδήποτε συζήτηση για στρατιωτική επέμβαση του οποιουδήποτε στην Μουσούλη για την απελευθερωση των Τουρκων ομήρων, ωστόσο η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak,αποκαλύπτει πληροφορίες  ότι οι ΗΠΑ – οι οποίες κατά την εφημερίδα παίζουν λίγο τις αδιάφορες αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις-  στην ουσία υπάρχει περίπτωση στο πλαίσιο κάποιας επιχείρησης στο Ιράκ να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα και αεροπορική επιχείρηση στη Συρία!
Είναι ενδεικτικός δε και ο τίτλος που χρησιμοποιεί: «Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια»…Ειναι προφανές ότι για τον αεροπορικό βομβαρδισμό – αν υπάρχει τέτοιο σχέδιο που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα – η Ουλάσιγκτον θα υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι το έκανε για να χτυπήσει και τα τμήματα της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης  ISID ή ISIL που βρίσκονται στην Συρία αλλά και το »περιβάλλον» που προκάλεσε την εμφάνισή της – το καθεστώς Ασαντ…
Αλήθεια ή ψέμματα; Ο χρόνος θα δείξει…

Διασπάστηκαν οι απαγωγείς;

Η ίδια εφημερίδα  πάντως στην πρώτη σελίδα, γράφει ότι η κρίση των ομήρων προκάλεσε διάσπαση στην ακραία ισλαμιστική οργάνωση  ISID ή ISIL που έκανε την απαγωγή. Ορισμένοι της οργάνωσης τάχθηκαν υπέρ της απελευθέρωσης των ομήρων, ενώ άλλοι τάχθηκαν κατά της απελευθέρωσής τους. Ο Νομάρχης, El-Gemmas, που διόρισε η οργάνωση στη Μουσούλη, πρότεινε την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά τρεις ομάδες από τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής αντέδρασαν . Ο οργάνωση απομάκρυνε το Νομάρχη από τα καθήκοντά του. Στο μεταξύ, τόσο στο Τίκριτ, όσο και στο Αλ-Αμπάρ άρχισε διάσπαση μέσα στην ίδια την οργάνωση.
  Το στίγμα της τουρκικής θέσης για μη επέμβαση δίνει η αποδιδόμενη στον κ, Ερντογάν προειδοποίηση προς τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Biden:<<Μη τυχόν και κάνετε επιχείρηση στη Μουσούλη» που είναι και ό τίτλος της εφημερίδας Σαμπάχ (Sabah). Η εφημερίδα γράφει ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος κ. Biden, που τηλεφώνησε δύο φορές στον κ. Ερντογάν, ζήτησε να μάθει τι είδους διπλωματία ακολουθεί η Τουρκία στο Ιράκ και πρότεινε υποστήριξη στην Τουρκία για την επιστροφή των Τούρκων πολιτών κατά τρόπο ασφαλή στη χώρα.
 
Ερντογάν προειδοποιεί ΗΠΑ

Ο Τουρκος Πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι συμπεριφέρονται με ψυχραιμία, ότι ενημερώνονται από πηγές της περιοχής και προειδοποίησε τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο για το ότι πρέπει σε κάθε άλμα αναφορικά με το ISID ή ISIL να βρίσκονται σε συντονισμό με την Τουρκία. Ο κ.Ερντογάν είπε «Κάθε είδους ενέργεια, που θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ζωής των πολιτών μας στη Μουσούλη, είναι κόκκινη γραμμή της Τουρκίας. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε και η κυβέρνηση του Ιράκ δε θα πρέπει να κάνουν οποιαδήποτε επιχείρηση στην περιοχή.»
 
Στο δημοσίευμα γράφει ότι σύμφωνα με πηγές της πρωθυπουργίας, η Τουρκία μέχρι τώρα δε ζήτησε βοήθεια από κανέναν και δεν αναζήτησε κανέναν ηγέτη. Τόσο η Καγκελάριος Μέρκελ, όσο και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Biden, ήταν εκείνοι που πήραν τηλέφωνο τον κ,. Ερντογάν.
 
Στο μεταξύ, ο Αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΜΗΡ, κ. Μπαχτσελί, αναφερόμενος στο θέμα της Μουσούλης, τόνισε «Σε μία τέτοια περίσταση, εάν δεν είναι η στρατιωτική επιλογή στο τραπέζι, δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθούν ελεύθεροι οι 49 πολίτες μας στη Μουσούλη. Θα πρέπει να λαμβάνονται κάθε είδους μέτρα, αλλά θα πρέπει επίσης η στρατιωτική επιλογή να είναι στο μυαλό μας και στο τραπέζι μας.»
 
Εξάλλου αναφέρεται ότι ο Ιρανός ηγέτης, Ρουχανί, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμοι για συνεργασία με τις ΗΠΑ κατά του ISID.

Διαβάστε ακόμη:

«Θα καταστρέψουμε 5 χώρες σε 7 χρόνια»! Το «δόγμα Μπους» είχε και Ιράκ – ΒΙΝΤΕΟ