»Προσγειώνει» την Τουρκία η Διεθνής Αμνηστία

Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ευρώπη- δηλαδή στην Ελλάδα…- αυξήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια 1.000% σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της τουρκικής Ακτοφυλακής!

Την ίδια στιγμή αναγνωρίζεται ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που από την Τουρκία ( ή δια την ακρίβεια δια μέσου της Τουρκίας) διέφυγαν στην Ελλάδα λέει ο τουρκικός τύπος, που στην συγκεκριμένη περίπτωση αγνοεί ή δεν θέλει να αναδείξει πως τα επίσημα στοιχεία από την Ελλάδα για φέτος π.χ. , δει χουν ότι ο αριθμός αυτών που πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία και συνελήφθησαν από ελληνικές υπηρεσίες, είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των συλληφθέντων από την Τουρκία…

Σημειώνεται ότι ο υπεύθυνος Τουρκίας της Διεθνούς Οργάνωσης Αμνηστίας, δικηγόρος κ. Τανέρ Κιλίτς,παραδέχθηκε με παρρησία ότι »αυτοί που συνελήφθησαν και αυτοί των οποίων τα σκάφη βυθίστηκαν είναι το τμήμα του παγόβουνου το οποίο φαίνεται. Υπάρχουν πολλοί ακόμα παράνομοι μετανάστες, των οποίων τη διέλευση δεν αντιλαμβανόμαστε και δεν συλλαμβάνονται», γράφει η εφημερίδα Haber Ekspres της Σμύρνης.

Όλα αυτά τα στοιχεία  ( για αύξηση των συλλήψεων κατά 1.000%) και οι διαπιστώσεις επιβεβαιώνουν αυτό που γράψαμε τις προάλλες ότι η ΕΕ – και συγκεκριμένα ο νέος Επίτροπος Μετανάστευσης κ Δημ. Αβραμόπουλος- πρέπει να αλλάξει την πολιτική της νεο-εφαρμοζόμενη πολιτική της ΕΕ που προβλέπει να αναπτυχθούν δίκτυα πληροφοριών στις χώρες προέλευσης μεταναστών και συγκεκριμένα στην Λιβύη και να περιλάβει και την Τουρκία στο σχεδιασμό αυτό. Εύκολα μπορεί να αναλογιστεί κάποιος, επισημάναμε,   τι τεράστια θετικά αποτελέσματα θα υπήρχαν αν μια νέα ευρωπαϊκή επιχείρηση τύπου »Τρίτων»  στηνόταν στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ : Όχι με πλοία έρευνας και διάσωσης τα οποία ενδεχομένως θα λειτουργούσαν  ελκυστικά για τους παράνομους μετανάστες λόγω της μικρής απόστασης των ελληνικών νησιών από τα Μικρασιατικά παράλια, αλλά  οργανώνοντας και χρηματοδοτώντας π.χ. 5, 6,7 ή 10 ομάδες  συλλογής πληροφοριών για τις λαθραία διακίνηση ανθρώπων με  δίκτυα που λειτουργούν στην Τουρκία, όπως ήδη κάνει με την Λιβύη… Θα έπιαναν όλα τα δίκτυα των Τούρκων »δουλεμπόρων» και των εμπόρων »λαθραίων ελπίδων» που στην συνέχεια τις πνίγουν με τις σάπιες βάρκες στο Αιγαίο, τσεπώνοντας 2,3 και 4.000 ευρώ το κεφάλι προκαταβολικά … Με την αξιοποίηση ενός τέτοιου δικτύου πληροφοριών στα παράλια, στο άψε-σβήσε, θα εξολοθρεύοντας τα δίκτυα και τα κυκλώματα και δεν θα επιβιβάζονταν καν σε πλοιάρια οι παράνομοι μετανάστες με προορισμό την Ελλάδα. Μάλιστα τώρα που η Τουρκία είναι στριμωγμένη από την ΕΕ με την Έκθεση προόδου θα »πειθόταν»εύκολα να δεχθεί τις ομάδες συλλογής πληροφοριών…


Να αναλάβει πρωτοβουλία ο κ. Αβραμόπουλος

Τα στοιχεία  της  του Αρχηγείου της τουρκικής Ακτοφυλακής αλλά και αυτά του Διεθνούς Οργάνωσης Αμνηστίας δίνουν μια πολύ καλή ευκαιρία ανάληψης πρωτοβουλίας από τον νέο Επίτροπο για την Μετανάστευση κ Δημ. Αβραμόπουλου, η οποία  θα σφράγιζε ή θα περιόριζε το στόμιο ροής λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Το γραφείο του στην Αθήνα ας πούμε θα μπορούσε να την επεξεργαστεί και να του την εισηγηθεί! Στελέχη των υπηρεσιών που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση του οξύτατου  προβλήματος των παράνομων μεταναστών θεωρούν, όπως ήδη γράψαμε,  ότι αν όχι από την εποχή που στηνόταν η επιχείρηση »Τρίτων» που καλύπτει την Ιταλία με περιπολίες μέσω Φρόντεξ κλπ , αλλά τουλάχιστον τώρα που ανέλαβε την Μετανάστευση ο ο Επίτροπος  κ.Δημ. Αβραμόπουλος, θα  έπρεπε ήδη να έχει προσανατολίσει και δρομολογήσει προς αυτή την κατεύθυνση ένα πρόγραμμα αυτού του τύπου! »Δεν μπορεί μια επιχείρηση να έχει μόνο σκέλος για ένα τμήμα μόνο της Κεντρικής Μεσογείου με μηνιαίο κόστος 2,9 εκατομμύρια ευρώ και κανείς να μην έχει σκεφθεί ότι ένα μέρος των χρημάτων αυτών να πάει στην συλλογή πληροφοριών στην Τουρκία», είπε  ένα έμπειρο στέλεχος στον τομέα αυτόν. Σύμφωνα με τον ίδιο  οι ομάδες θα συγκέντρωναν τις πληροφορίες  και θα τις έδιναν »στο πιάτο» στην τουρκική αστυνομία ή Ακτοφυλακή η οποίες δεν θα μπορούσαν να …μην τις αξιοποιήσουν, διότι θα εκτίθενταν…Οπότε – πρόσθεσε- ούτε πολλά πλοία  θα χρειάζονταν για περιπολίες ούτε πνιγμοί θα γίνονταν ούτε τόσα ή Κέντρα συγκέντρωσης θα απαιτούνταν στα ελληνικά νησιά…Οι παράνομοι μετανάστες θα έμειναν στην Τουρκία ή οποία μπορεί ευκολότερα να τους επαναπροωθήσει στην χώρα τους αν δεν είχαν λόγο πολιτικού άσυλου, είναι το θετικό αυτής της πρότασης.