Prosperity Guardian: Χωρίς «προστασία» από βαλλιστικούς πυραύλους ξεκίνησε για την Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα της Δανίας

Η Δανία έστειλε σήμερα μια φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου θα συμμετάσχει στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό Prosperity Guardian, για τη διασφάλιση της εμπορικής κυκλοφορίας από επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Οι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν Χούθι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις σε εμπορικά και πολεμικά σκάφη από τις 19 Νοεμβρίου, ως απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Δανία, έδρα της ναυτιλιακής εταιρείας Maersk, στέλνει τη φρεγάτα Iver Huitfeldt μήκους 139 μέτρων στην περιοχή ως μέρος της Επιχείρησης Prosperity Guardian που δημιουργήθηκε τον περασμένο μήνα για την προστασία των εμπορικών πλοίων.

«Αν νομίζετε ότι η απάντηση στους Χούθι είναι απλώς να τους επιτρέψετε να τρομοκρατούν το ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο, είστε σε λάθος δρόμο», δήλωσε ο Δανός υπουργός Άμυνας Τρόελς Λουντ Πούλσεν πριν αναχωρήσει η φρεγάτα από τη ναυτική βάση Κορσόρ.

«Γι’ αυτό και εμείς, μαζί με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, δείχνουμε τώρα ευθύνη και στέλνουμε σήμα ότι δεν θα ανεχτούμε αυτό που συμβαίνει», πρόσθεσε.

Χωρίς προστασία από βαλλιστικούς πυραύλους η φρεγάτα της Δανίας

«Η φρεγάτα Iver Huitfeldt φέρει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και πυραύλους αναχαίτισης ESSM, αλλά δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή άλλα πλοία από βαλλιστικούς πυραύλους», δήλωσε ο επικεφαλής της Διοίκησης του Ναυτικού της Δανίας, Henrik Ryberg.

«Η Δανία σχεδίαζε εδώ και χρόνια να αγοράσει τους πιο ισχυρούς και μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλους SM-2 και SM-6, ικανούς να αμυνθούν από βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά δεν τους έχει παραλάβει ακόμη», είπε ο Δανός διοικητής.

Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της Δανίας, οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την καταπολέμηση των πειρατών στον Κόλπο της Γουινέας, δεν θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση Prosperity Guardian, τόνισε.

Η φρεγάτα, με πλήρωμα περίπου 175 ατόμων, θα αρχίσει να λειτουργεί στην Ερυθρά Θάλασσα μόλις εγκρίνει το κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισμα για την αποστολή του πολεμικού πλοίου στην περιοχή, το οποίο αναμένεται στις 6 Φεβρουαρίου.

Η Δανία δεν θα συμμετάσχει στις επιθετικές επιχειρήσεις κατά των Χούθι που εξαπολύουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας της χώρας. Οι δανέζικες ναυτιλιακές εταιρείες στέλνουν ετησίως περίπου 2.500 πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μια διαδρομή που αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης.

Πηγή / Φωτογραφίες: Reuters