Πρώτη πτήση του κινεζικού επιθετικού ελικοπτέρου Ζ-19Ε με το βλέμμα στις εξαγωγές

Το κινεζικό επιθετικό ελικόπτερο Ζ-19 Ε έκανε σήμερα την παρθενική πτήση του στο Χαρμπίν της βορειοανατολικής περιφέρειας Χεϊλονγκτζιάνγκ. Το νέο ελικόπτερο εκτέλεσε ελιγμούς και πέταξε χαμηλά πάνω από το αεροδρόμιο δείχνοντας τις δυνατότητές του. Το μοντέλο νέας γενιάς, που προορίζεται για εξαγωγές, κατασκευάσθηκε από την Αεροναυπηγική Βιομηχανία του Χαρμπίν για να καλύψει τις ανάγκες της διεθνούς στρατιωτικής αγοράς, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία AVIC (Aviation Industry Corporation of China).

Πρόκειται για τελευταίου τύπου στρατιωτικό ελικόπτερο με διάταξη καθισμάτων χειριστών tandem και είναι το πρώτο επιθετικό ελικόπτερο της Κίνας που προορίζεται για εξαγωγές. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υποστήριξη στο πεδίο της μάχης και μία σειρά άλλων αποστολών σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον μάχης τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα», δήλωσε στέλεχος της AVIC.

Με μέγιστο βάρος 4.250 κιλών κατά την απογείωση, το Ζ-19 Ε είναι ένα ελαφρύ στρατιωτικό ελικόπτερο με προφανή πλεονεκτήματα στην ταχύτητα απογείωσης και πτήσης, σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Προορίζεται κυρίως για επιθέσεις εναντίον τεθωρακισμένων, οπλισμένων οχημάτων, αμυντικών έργων και άλλων στόχων εδάφους. Επίσης, μπορεί να προσφέρει άμεσα υποστήριξη πυρός σε επίγειες φίλιες δυνάμεις ή να επιτεθεί σε ελικόπτερα και άλλους χαμηλά ιπτάμενους στόχους πετώντας πολύ χαμηλά και σε συνδυασμό με άλλα ελικόπτερα.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ)