Το πυρηνικό μπρα-ντε-φερ ΗΠΑ και Ρωσίας για την INF

Οι ΗΠΑ δεν έχουν οποιοδήποτε σχέδιο για την ανάπτυξη πυραύλων ή συστημάτων με πυρηνικά στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση από τη Συνθήκη INF, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Τραχτενμπέργκ.

«Δεν υπάρχουν σχέδια… να προχωρήσουμε και να αναπτύξουμε πυραύλους στην Ευρώπη ή πυρηνικά οπλισμένα συστήματα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τραχτενμπέργκ, την Παρασκευή. Η σημερινή κατάσταση, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν έχει καμία σχέση με τις συνθήκες που οδήγησαν στη Συνθήκη INF τη δεκαετία του 1980.

Το υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας ανάφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συνθήκη INF διότι θέλουν να επιβάλουν παγκοσμίως μια σειρά κανόνων που ικανοποιούν τις ευκαιριακές ανάγκες εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον.

Η συνθήκη INF υπεγράφη το 1987 μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ, και περιλαμβάνει μία σειρά περιορισμών για την ανάπτυξη πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων, βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο ρωσικός πύραυλος 9Μ729 παραβίασε τους όρους της Συνθήκης, ισχυρισμούς που η Μόσχα έχει αρνηθεί. Αντιθέτως, η Ρωσία έχει διοργανώσει ενημέρωση για τον επίμαχο πύραυλο με προσκεκλημένους ξένους στρατιωτικούς ακολούθους, εκπροσώπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ καθώς και ορισμένες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr