«Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας στη Νότια Σινική θάλασσα

Αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52Η πραγματοποίησαν ασκήσεις στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, υπό την συνοδεία F-15C Strike Eagle μαχητικών αεροσκαφών.

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, απογειώθηκαν την Πέμπτη από την βάση της αμερικανικής αεροπορίας στην Γκουάμ και πραγματοποίησαν ασκήσεις στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, κοντά στην Ταϊβάν. Σκοπός της άσκησης ήταν η διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητάς των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το Κινεζικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο συνήθως καταδικάζει έντονα τέτοιες ενέργειες των ΗΠΑ, δήλωσε πως οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο.Η αμερικανική αεροπορική άσκηση λαμβάνει χώρα λίγες μέρες μετά από την διεξαγωγή μεγάλων ναυτικών και αεροπορικών γυμνασίων με χρήση πραγματικών πυρών στην ίδια περιοχή από την Κίνα.

Η Κίνα βλέπει την ολοένα και στενότερη συνεργασία μεταξύ Ταϊβάν και ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό ως σημαντική προσπάθεια υπονόμευσης της «πολιτικής της μιας Κίνας». Την ημέρα της αμερικανικής άσκησης, η Κίνα ανακοίνωσε την ανάπτυξη και επιχειρησιακή ετοιμότητα του βαλλιστικού πυραύλου ενδιάμεσου βεληνεκούς DF-26, ο οποίος μπορεί να φέρει συμβατικό, αλλά και πυρηνικό φορτίο. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν τον πύραυλο αυτόν ως τον «δολοφόνο της Γκουάμ»

Με πληροφορίες από RT.com και USNEWS.com.