Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας βλέπει ο Τζίμι Κάρτερ

 Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ προειδοποίησε τη Δευτέρα εναντίον του κινδύνου η χώρα του να ολισθήσει σε έναν Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα και προέτρεψε τις κυβερνήσεις των δύο δυνάμεων να συνεργαστούν, ιδίως για να αναπτυχθεί η Αφρική.

Σε άρθρο του με την ευκαιρία της αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον, τον Ιανουάριο του 1979, όταν βρισκόταν στην εξουσία, ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του διότι οι δύο χώρες βλέπουν η μία την άλλη, ολοένα και περισσότερο, ως απειλή.

«Αν τα κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων υιοθετήσουν αυτές τις επικίνδυνες ιδέες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας σύγχρονος Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα στα δύο έθνη μας», έγραψε ο 94χρονος πρώην πρόεδρος στο άρθρο του στην εφημερίδα The Washington Post.

«Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, οι παρανοήσεις, οι λάθος υπολογισμοί και η μη τήρηση προσεκτικά σχεδιασμένων κανόνων εμπλοκής σε περιοχές όπως το στενό της Ταϊβάν και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση και στρατιωτική σύγκρουση, με κατάληξη την καταστροφή του πλανήτη», προειδοποίησε ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος.

Ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος μετά τη θητεία του στην προεδρία αφοσιώθηκε στις προσπάθειες για την εξάλειψη της φτώχειας, έκρινε ότι ο «ευκολότερος δρόμος» για τη συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα βρίσκεται μάλλον στην Αφρική.

Οι δύο χώρες ήδη «συμμετέχουν ενεργά» στις προσπάθειες που καταβάλλονται στη Μαύρη Ήπειρο «για την καταπολέμηση των ασθενειών», την «ανέγερση υποδομών» και «τη διατήρηση της ειρήνης — μερικές φορές, συνεργαζόμενες» μεταξύ τους, εξήγησε. «Μολαταύτα, η καθεμία χώρα κατηγορεί την άλλη για οικονομική εκμετάλλευση ή πολιτική χειραγώγηση», πρόσθεσε.

Αν «συνεργαστούν με τους Αφρικανούς, από κοινού, οι ΗΠΑ και η Κίνα θα βοηθηθούν επίσης και οι ίδιες να ξεπεράσουν την αμοιβαία δυσπιστία τους και να ανοικοδομήσουν αυτή τη σχέση ζωτικής σημασίας», συμπλήρωσε (1).

Η Ουάσινγκτον εντείνει τις προειδοποιήσεις της προς αναπτυσσόμενες χώρες εναντίον της κινεζικής οικονομικής βοήθειας, προσάπτοντας στο Πεκίνο ότι προσπαθεί να τις προσελκύσει προσφέροντάς τους αναπτυξιακά έργα που μετατρέπονται σε παγίδες χρέους.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έφθασαν στο ζενίθ τους το 2018, ειδικά με το ξέσπασμα του εμπορικού πολέμου ανάμεσά τους, πάντως έχει κηρυχθεί εκεχειρία σε αυτόν και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο το Σάββατο περί «μεγάλης προόδου» στις προσπάθειες να συναφθεί μια διμερής εμπορική συμφωνία.

Πηγή Washington Post/ΑΠΕ-ΜΠΕ