Πτήση MH17 – BUK: Αυτός είναι ο πύραυλος που κατέρριψε το Boeing – ΒΙΝΤΕΟ

Το αεροσκάφος της πτήσης MH17 κατερρίφθη τον Ιούλιο 2014 από πύραυλο εδάφους-αέρος BUK, που εκτοξεύθηκε από ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας που τελούσε υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών, σύμφωνα με το πόρισμα της διεθνούς έρευνας, αποκαλύπτει η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant.

Διαβάστε: Ο «Έλληνας» στα ηχητικά ντοκουμέντα των φιλορωσων που παραδέχονται ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος

Τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδος στην Ολλανδία από το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV), που είναι ο συντονιστής της έρευνας.

Ο πύραυλος Buk που εχει την κωδική ονομασία Grizzly, που του έχει δώσει το ΝΑΤΟ, αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1970 με σκοπό να καταρρίπτει τους πυραύλους Κρουζ (Cruise Missiles). Τα τελευταια 40 χρόνια έχει αναβαθμιστεί πολλές φορές και αποτελεί προϊόν εξαγωγής της Ρωσίας. Μεταξύ των χωρών που το έχουν προμηθευτεί, είναι και η Ουκρανία.

Διαβάστε: Διπλωματικά παιχνίδια πάνω από τα πτώματα – ΒΙΝΤΕΟ

Δρα σε πυροβολαρχίες με 1 όχημα διοίκησης, ραντάρ επιτήρησης και 4-6 οχήματα εκτόξευσης των 4 πυραύλων. Ο πύραυλος του συστήματος 9М38 έχει εμβέλεια εμπλοκής 35χλμ. και ύψος αναχαίτισης τα 22χλμ.

(Το παρακάτω βίντεο ειναι στα ρωσικά με αγγλικούς υπότιτλους)

Οι πυραυλοι Buk χρησιμοποιήθηκαν κατα την διάρκεια του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας το 2008. Η Γεωργία κατέρριψε 4 μαχητικά με την βοήθεια των Buk.

Διαβάστε:
Ο πτέραρχος ε.α Ευάγγελος Γεωργούσης δίνει απαντήσεις για την πτήση της Malaysian Airlines