Πούτιν: Δεν θα απελάσω 35 Αμερικανούς διπλωμάτες – Πετάει το μπαλάκι στον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να ξανασκέφτηκε την κίνηση, σχετικά με την απέλαση των 35 αμερικανών διπλωματών, στην σκακιέρα των ρωσο – αμερικανικών σχέσεων και σε μια κίνηση «ματ» πετάει το μπαλάκι στην κυβέρνηση Τραμπ. 

 Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε την πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών να απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες σε απάντηση σε μια παρόμοια κίνηση από τις ΗΠΑ. Δήλωσε οτι η πράξη Ομπάμα είχε σχεδιαστεί για να προκαλέσει μια αντίδραση, ως προβοκάτσια (как провокационные), αλλά η Ρωσία δεν θα πέσει στην παγίδα των αμερικανών.

«Διατηρούμε το δικαίωμα να προβούμε σε αντίποινα, αλλά δεν θα πέσουμε στο επίπεδο αυτής της ανεύθυνης διπλωματίας. Θα κάνουμε κινήσεις για την αποκατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων και θα βασιστούμε στις πολιτικές που θα υιοθετήσει η διοίκηση του νεο εκλεγέντα Πρόεδρου Donald Trump» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν είπε ότι, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Ομπάμα, η Ρωσία δεν θα στοχοποιήσει τους ξένους διπλωμάτες και τις οικογένειες τους λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά, γράφει η προσκείμενη προς το Κρεμλίνο ιστοσελίδα Russia Today.
«Εμείς δεν θα απαγορεύσουμε σε οικογένειες και στα παιδιά να περάσουν τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς σε χώρους που τους ειναι οικείοι. Επιπλέον, καλώ τα παιδιά όλων των αμερικανικών διπλωματών με διαπίστευση στη Ρωσία στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Κρεμλίνο για την Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα «είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν είπε ότι λυπάται που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τελειώνει τη θητεία του «κατά αυτόν τον τρόπο,» αλλά εύχεται Καλή Χρονιά σε αυτον και στην οικογένεια του.  «Συγχαίρω τον εκλεγέντα Πρόεδρο Donald Trump και τον αμερικανικό λαό!», Κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί οτι εαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιλέξει να επαναφέρει του ρώσους διπλωμάτες που απέλασε ο πρόεδρος Ομπάμα, η εικόνα του προς τον αμερικανικό λαό και προς την Ευρώπη θα αποκτήσει μια αρνητική χροιά καθως θα θεωρηθεί υπέρμαχος της Ρωσίας, κάτι που ήδη πολλοί αναλυτές πιστεύουν. 

Η Ρωσία στην απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν 35 ρώσους διπλωμάτες κατηγορώντας τους για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές αποφάσισε να αντιδράσει νωρίτερα με μια αντίστοιχη κίνηση μετα απο εντολή του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκεί Λαβρόφ.