Πούτιν και Ερντογάν συμφωνούν για αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ιντλίμπ

Οι δύο ηγέτες μετά το τέλος της συνάντησής τους, έδωσαν συνέντευξη Τύπου, όπου και αναφέρθηκαν στα διάφορα σημεία των συνομιλιών τους, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, όπου και συμφώνησαν τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στις δυνάμεις της Συρίας και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Ο Πούτιν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία πρωτοστάτησε στην αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για θετικά βήματα με τη Ρωσία αναφορικά με τον αγωγό Turkish Stream και το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Akkuyu, ενώ ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις «Κλάδος Ελαίας» και «Ασπίδα του Ευφράτη» απελευθέρωσαν χιλιάδες κόσμο από τα χέρια του ISIS και του PKK

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης σε βάθος 15 έως 20 χιλιομέτρων, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, η οποία θα διαχωρίζει τις συριακές δυνάμεις από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ενώ θα πραγματοποιούνται περιπολίες για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ακραίων και εξτρεμιστικών στοιχείων, όπως του μετώπου Αλ Νούσρα.

Νωρίτερα, πριν από τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην παράκτια πόλη Σότσι της Ρωσίας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η ανταλλαγή απόψεων για πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά ζητήματα θα ενισχύσει την Τουρκία και τη Ρωσία.

«Πιστεύω ότι όχι μόνο η περιοχή μας, αλλά και τα μάτια ολόκληρου του κόσμου βρίσκονται τώρα στο Σότσι», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Σότσι θα φέρουν νέα ελπίδα στην περιοχή.

Ο Πούτιν από τη μεριά του δήλωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας «αναπτύσσονται θετικά».

«Όσον αφορά το εμπόριο, αυξάνεται έντονα. Οι σχέσεις μας βελτιώνονται επίσης όσον αφορά την περιφερειακή ασφάλεια», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο Ερντογάν συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Νοτνμέζ, τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκσάν, τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Χακάν Φιντάν, τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλιν και τον διευθυντή επικοινωνιών της Προεδρίας Φαρετίν Αλτούν.

Μεταξύ της ρωσικής αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόγουγκ και ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: Hurriyet