Πούτιν: Θα απαντήσουμε αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν οριστικά από τη Συνθήκη INF

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε αναφορικά με την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων (INF) και υποσχέθηκε ότι η κίνηση αυτή από την Ουάσινγκτον δεν θα παραμείνει αναπάντητη από τη Μόσχα, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Σήμερα προτείνω να συζητήσουμε τα βήματα μας σχετικά με την πιθανή απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συνθήκη για τα πυρηνικά. Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από αυτή τη συνθήκη, φυσικά, δεν μπορεί να παραμείνει και δεν θα παραμείνει αναπάντητη από την πλευρά μας «, δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο «να διεξαγάγει διάλογο με αυτό το βασικό ζήτημα με τους Αμερικανούς εταίρους».

«Ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιδράσουν σ ‘αυτό με πλήρη ευθύνη», δήλωσε ο Πούτιν. Υπενθύμισε ότι «όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συνθήκη για την αντιπυραυλική άμυνα, δηλώσαμε ανοιχτά και ειλικρινά ότι θα αναγκαστούμε να αντισταθούμε».

«Αυτό έχει γίνει. Τώρα η Ρωσία διαθέτει ένα όπλο ικανό να ξεπεράσει οποιοδήποτε σύστημα πυραυλικής άμυνας «, πρόσθεσε ο Πούτιν.

Επιπλέον, ο Πούτιν μίλησε για μια επιδείνωση της κατάστασης στον κόσμο, ιδίως στην Κορεατική Χερσόνησο, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

«Παρά τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Μινσκ, συνεχίζεται η ένοπλη αντιπαράθεση στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Κάθε χρόνο το μπλοκ του ΝΑΤΟ συνεχίζει να αυξάνει το στρατιωτικό του δυναμικό κοντά στα σύνορά μας και το μέλλον των θεμελιωδών συμφωνιών στον τομέα του ελέγχου των όπλων είναι αβέβαιο », πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μπροστά στους υποστηρικτές του στη Νεβάδα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι θέλει να εγκαταλείψει τη Συνθήκη INF. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τους όρους αυτής της συμφωνίας», είπε. Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν περιοδικά ο ένας τον άλλο ότι παραβιάζουν αυτή τη συμφωνία.

Απαντώντας στις δηλώσεις Τραμπ, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ράιαμπκοκ εξήγησε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να απαντήσει εάν η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αποχωρεί μονομερώς από συμφωνίες και ρυθμίσεις.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα εναντίον των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι «στρατιωτικού και τεχνικού χαρακτήρα».

Πηγή: UAWire