Πώς να επιβιβαστείτε σε ένα αεροπλάνο που ήδη… πετάει Aπίστευτο βίντεο

 Θυμίζει κατασκοπική ταινία κι όχι τυχαία: ο εμπνευστής του συστήματος περισυλλογής STARS το σχεδίασε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 για την CIA!

Φαντάζεστε να βρεθείτε από το έδαφος σε ένα αεροπλάνο που… πετάει; Ακούγεται απίθανο αλλά το σύστημα STARS (Surface To Air Recovery System) ή σύστημα περισυλλογής Fulton, όπως είναι επίσης γνωστό, το κάνει πιθανό! Το σύστημα, ιδανικό για την περισυλλογή πρακτόρων, επείγοντος υλικού ή ναυαγών υπό συνθήκες που δεν επιτρέπουν προσγείωση αεροσκάφους, είναι εξαιρετικά απλό.

Το άτομο που θα «πετάξει» φορά μια ειδική φόρμα υψηλής ορατότητας εφοδιασμένη με ειδικούς ιμάντες. Ένα μικρό αερόστατο ανυψώνεται μαζί με τον ιμάντα ο οποίος είναι προσδεμένος κι ασφαλισμένος στην προστατευτική «στολή» περισυλλογής.

Πετώντας χαμηλά, ένα αεροσκάφος Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου MC-130E Combat Talon I αναπτύσσει την αρπάγη σχήματος V στο τροποποιημένο ρύγχος του, με τον πιλότο να «σημαδεύει» τον κατακόρυφο ιμάντα μπροστά. Για περισυλλογές κατά την διάρκεια της ημέρας ο ιμάντας φέρει κόκκινα σημαιάκια που τον κάνουν ευδιάκριτο. Αν η επιχείρηση γίνεται νύκτα, την δουλειά την κάνουν μικρά φώτα.

Το αεροπλάνο αρπάζει στο ρύγχος του τον ιμάντα και σε δευτερόλεπτα, ο άνδρας στο έδαφος έχει… αναληφθεί στους ουρανούς. Το πλήρωμα στην καμπίνα του μεταγωγικού μαζεύει με ένα ειδικά τοποθετημένο σύστημα βαρούλκου τον ιμάντα –και τον άνθρωπο που είναι δεμένος σε αυτόν– και σε λίγο ο VIP επιβάτης βρίσκεται μέσα στο αεροπλάνο μετά την σύντομη solo «πτήση» του! Το σύστημα επιτρέπει την περισυλλογή ενός ή δύο ατόμων και χρησιμοποιήθηκε από την αμερικανική Αεροπορία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Σχεδιασμένο από τον Robert Edison Fulton Jr. για λογαριασμό της CIA υπό την ονομασία Skyhook, το STARS ουσιαστικά αποτελεί εξέλιξη ενός παρόμοιου συστήματος που είχε χρησιμοποιηθεί από Αμερικανούς και Βρετανούς κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντί για μπαλόνι, δύο κοντάρια στο έδαφος –δεξιά κι αριστερά του ατόμου που θα περισυλλεγόταν– ενωμένα με έναν ιμάντα στην κορυφή τους, περίμεναν το χαμηλά ιπτάμενο αεροσκάφος (συνήθως ένα C-47 Ντακότα) να «αρπάξει» με ένα άγκιστρο τον ιμάντα που ήταν προσδεμένος στον άνδρα τον οποίο θα παρελάμβανε.

Δείτε πώς επιβιβάζεται κανείς σε ένα αεροπλάνο εν πτήσει με… στυλ, στο βίντεο που ακολουθεί.