Πως Βρετανία και ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την «πορτοκαλι» τρομοκρατία των τζιχαντιστών

Ο πρωθυπουργός Κάμερον καλεί τις χώρες της G8 να μην καταβάλουν λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων

Η Βρετανία θα εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειές της ώστε να διασφαλίσει ότι και οι άλλες χώρες της ομάδας των 8 (G8, οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και η Ρωσία) θα τηρήσουν τη συμφωνία τους να μην καταβάλουν λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η Βρετανία συνεχίζει αυτήν την πολιτική, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν αυτήν την πολιτική και θα πρέπει να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι και οι άλλες χώρες θα τηρήσουν τον λόγο τους», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ομιλία του στο κοινοβούλιο. Ο Κάμερον αναφερόταν στην πρωτοβουλία που είχε αναλάβει το Λονδίνο και την είχε παρουσιάσει στη σύνοδο κορυφής της G8 πέρσι το καλοκαίρι ώστε να σταματήσει η καταβολή λύτρων σε τρομοκράτες.

Η ομιλία του Κάμερον δόθηκε μία ημέρα αφότου το Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε ένα βίντεο με τον αποκεφαλισμό του δεύτερου Αμερικανού ομήρου που κρατούσε, του δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ, ενώ απείλησε ότι σειρά θα έχει και ένας Βρετανός όμηρος που βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών.

Πρίν από λίγους μήνες είχε δει το φως της δημοσιότητας μια έρευνα που απεδείκνυε πως τα λύτρα που καταβάλλονται από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων οργανώσεων όπως η αλ Κάιντα.( Διαβαστε όλο το άρθρο ΕΔΩ)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αποδώσουν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ από τους τζιχαντιστές, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από το Ταλίν της Εσθονίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι για τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους θα χρειαστεί χρόνος, λόγω του κενού εξουσίας στη Συρία, τον μεγάλο αριθμό των σκληραγωγημένων στη μάχη ανδρών που εντάχθηκαν σε παρακλάδια της Αλ Κάιντα κατά τον πόλεμο στο Ιράκ αλλά και την ανάγκη να συναφθούν συμμαχίες με τις τοπικές σουνιτικές κοινότητες. «Δεν θα είναι (ένας αγώνας) μιας εβδομάδας ή ενός μήνα ή έξι μηνών (…). Θα χρειαστούμε χρόνο για να τους απωθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά

«Η ουσία είναι η εξής: ο στόχος μας είναι σαφής και αφορά την καταστροφή (του Ισλαμικού Κράτους) ώστε να μην αποτελεί πλέον μια απειλή όχι μόνο για το Ιράκ αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και για τις ΗΠΑ«, είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Ό,τι κι αν πιστεύουν ότι θα πετύχουν αυτοί οι φονιάδες με τις δολοφονίες αθώων Αμερικανών όπως ο Στίβεν, έχουν ήδη αποτύχει. Απέτυχαν επειδή, όπως και όλος ο κόσμος, οι Αμερικανοί απορρίπτουν τη βαρβαρότητά τους. Δεν θα μας τρομοκρατήσουν», πρόσθεσε.

Αργά το βράδυ της Τρίτης ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στέλνει τρεις κορυφαίους αξιωματούχους, τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, τον υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ και τη σύμβουλο σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας Λάιζα Μόνακο στη Μέση Ανατολή προκειμένου να ενισχύσουν τους δεσμούς συνεργασίας με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς οι Ευρωπαίοι χρηματοδότησαν την Αλ-Κάιντα!

Γερμανία: «Στην Τουρκία εκπαιδεύτηκαν τζιχαντιστές»!

Το πορτοκαλί χρώμα σύμβολο μίσους μεταξύ ΗΠΑ και Ισλάμ