«Πυρετός» στην Ευρώπη για το Ιράν – Συνεδριάζουν οι Υπουργοί Εξωτερικών

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε το Ιράν να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.

Το Ιράν συμφώνησε τότε να επιβληθούν περιορισμοί στο πρόγραμμα, με στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου. Το αντάλλαγμα ήταν η άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονταν στη χώρα.

Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τη συμφωνία πέρυσι. Επανέφερε δε σε ισχύ κυρώσεις που μειώνουν δραστικά, αν δεν εκμηδενίζουν, τα οφέλη για το Ιράν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Το Ιράν κάλεσε την Ευρώπη να αμβλύνει τις επιπτώσεις του αμερικανικού εμπάργκο, εντός 60 ημερών. Διαφορετικά απειλούσε ότι θα πάψει να εφαρμόζει μέρος των περιορισμών του ΚΟΣΔ. Η Ευρώπη απέρριψε το «τελεσίγραφο». Πάντως σε κοινή ανακοίνωση ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν πως παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση του ΚΟΣΔ. Την ανακοίνωση υπέγραφαν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, που είχαν υπογράψει τη συμφωνία στη Βιένη το 2015. Μαζί και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, αφού η ΕΕ την είχε επίσης υπογράψει.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πηγαίνει επίσης στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει σχετικά με το Ιράν με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Ουάσινγκτον εντείνει την πίεση που ασκεί στην Τεχεράνη το τελευταίο διάστημα, ανακοινώνοντας ότι αναπτύσσει κι άλλες δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ανάμεσά τους αποβατικό πλοίο με αμφίβια οχήματα και συστοιχίες Patriot, που προστίθενται σε ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και βομβαρδιστικά B-52.

Ιράν και ΗΠΑ κατέστησαν σαφές το Σαββατοκύριακο ότι καμιά τους δεν έχει διάθεση να αποκλιμακώσει την ένταση.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναγνωρίζουν ότι η ΕΕ έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.

Οι εξαγωγές του Ιράν μειώθηκαν δραστικά το πρώτο δίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, σύμφωνα με στατιστικές της ΕΕ.