Πυρηνικά γυμνάσια: Οι απειλές της Πιόνγκγιάνγκ ρίχνουν την σκιά τους στην Κορεατική Χερσόνησο – ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ

Για πρώτη φορά, αμερικανικές και νοτιοκορεατικές ασκούμενες δυνάμεις θα προετοιμασθούν για την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της Νοτίου Κορέας. Η Βόρεια Κορέα έχει χαρακτηρίσει τα μεγάλα γυμνάσια ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας “πρόκληση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πυρηνικό πόλεμο” και οι νοτιοκορεατικές Ένοπλες Δυνάμεις, αν και δεν έδωσαν λεπτομέρειες, προφανώς δεν προτίθενται να αφήσουν τίποτα στην τύχη.

Οι ισχυρισμοί της Πιόνγκγιάνγκ ότι μπορεί να οπλίσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή καθιστά τα φετινά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στον Νότο διαφορετικά. Στην φετινή Ulchi Freedom Guardian λαμβάνουν μέρος 17.500 Αμερικανοί και 50.000 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες καθώς και τμήματα από επτά συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, με τις ασκούμενες δυνάμεις να αντιμετωπίζουν μια “εισβολή από τον Βορρά”. Κλασσικό σενάριο για την Κορεατική Χερσόνησο εδώ και δεκαετίες…

“Είναι για να προετοιμαστούμε, αν κάτι “μεγάλο” πρόκειται να συμβεί, να προστατεύσουμε την Νότιο Κορέα” δηλώνει η εκπρόσωπος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μισέλ Τόμας. Η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει… παραδοσιακά τις ασκήσεις αυτές ως “πρόκληση “ και φέτος οι δηλώσεις από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA δεν απετέλεσαν έκπληξη, υποστηρίζοντας πως η Ulchi Freedom Guardian “αποσκοπεί στο να πυροδοτήσει έναν πυρηνικό πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο με κάθε κόστος”.

Οι ασκήσεις αυτές δεν αποσκοπούν “διόλου στο να οξύνουν την στρατιωτική ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο καθώς διεξάγονται κάθε χρόνο και έχουν αμυντικό χαρακτήρα” διαμηνύει ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Μουν Τζαε-ιν. Προειδοποιεί όμως ότι η Βόρεια Κορέα “δεν θα πρέπει να προβεί σε προκλήσεις που θα δυσχέραιναν την κατάσταση χρησιμοποιώντας τα γυμνάσια ως δικαιολογία”.

Παρά το γεγονός ότι η ένταση στις σχέσεις της Β. Κορέας με τις ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο σημείο εδώ και δεκαετίες, οι αμερικανικές δυνάμεις στην Κορέα περιόρισαν την συμμετοχή τους στην άσκηση εν σχέσει με πέρυσι: 17.500 Αμερικανοί λαμβάνουν μέρος φέτος έναντι 25.000 το 2016. Η προσομοίωση αντιμετώπισης πυρηνικής επίθεσης φαντάζει εφιαλτική αλλά οι προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης δεν γίνονται αποδεκτές με τον ίδιο ενθουσιασμό απ’ όλους τους εμπλεκομένους.

Η πρόταση της Κίνας για “πάγωμα” όλων των πυραυλικών δοκιμών από την Πιόνγκγιάνγκ με αντίστοιχο “πάγωμα” όλων των αμερικανο-νοτιοκορεατικών στρατιωτικών ασκήσεων έγινε αποδεκτή από την Βόρεια Κορέα, όχι όμως από την Ουάσινγκτον και την Σεούλ. Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές επεσήμαιναν ότι το σχέδιο αυτό ευνοεί κατάφορα τον Βορρά αφού μπορεί να συνεχίζει τις δικές του στρατιωτικές ασκήσεις προετοιμαζόμενος καλύτερα τόσο για επιθετικό όσο και για αμυντικό πόλεμο.

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις αμερικανο-νοτιοκορεατικές ασκήσεις στο βίντεο που ακολουθεί.