«Πύρινο» διάγγελμα της Χαμάς: Ζητά κλιμάκωση των εχθροπραξιών κατά του Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα [vids]

Λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη της συμφωνηθείσας ανακωχής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που διοικεί από το 2007 τη Λωρίδα της Γάζας, απηύθυνε κάλεσμα για κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, o Αμπού Ουμπέιντα χαιρετίζει τους «αδελφούς στην Υεμένη, στον Λίβανο, στο Ιράκ και αλλού» και απευθύνει κάλεσμα για κλιμάκωση της σύγκρουσης με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σε όλα τα μέτωπα.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί της Παρασκευής, ενώ οι πρώτοι 13 όμηροι θα απελευθερωθούν από τις 4 το απόγευμα.

Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι το Κατάρ έχει τη λίστα με τα ονόματα των Ισραηλινών ομήρων που θα απελευθερωθούν την πρώτη ημέρα, ενώ για τους ομήρους από άλλες χώρες τόνισε ότι προτεραιότητα είναι «γυναίκες και παιδιά να διαφύγουν τον κίνδυνο».

Τελικός στόχος είναι «η παύση των εχθροπραξιών με μια διαρκή εκεχειρία». Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Αίγυπτος λέει ότι έχει και αυτή λίστα με τους πρώτους 10 Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερωθούν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters