Και πυρηνοκίνητα υποβρύχια κατεβάζουν στη Μεσόγειο οι Ρώσοι

Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Και με πυρηνοκίνητα υποβρύχια θα μπορεί να διευρυνθεί η Ναυτική Δυναμη Μεσογείου  της Ρωσίας που σχεδιάζεται να περιλαμβάνει 5-6 πολεμικά πλοία δήλωσε την Κυριακή ο αρχηγός του Πολεμικου Ναυτικού της Ρωσίας ναύαρχος Βίκτορ Τσιρκόφ (Viktor Chirkov).

»Από το τρέχον έτος, σχεδιάζουμε να έχουμε 5-6 πολεμικά πλοία και  σκάφη υποστήριξης [στη Μεσόγειο], τα οποία θα πρέρχονται εκ περιτροπής  από κάθε έναν από τους στόλους της Μαύρης, της Βαλτικής και τη Βόρειας Θάλασσας, σε ορισμένες δε περιπτώσεις ακόμη και  Στόλου του Ειρηνικού.

Ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής των αποστολών και της πολυπλοκότητάς τους, ο αριθμός των πολεμικών πλοίων στην ομάδα  μπορεί να αυξηθεί «, δήλωσε ο κ. Chirkov στο πρακτορειο ειδήσεων RIA Novosti.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ναύαρχο, η διοίκηση του στόλου σχεδιάζει στο μέλλον την ένταξη στην επιχειρησιακή δύναμη της Μεσογείου και ελικοπτεροφόρων τύπου «Μιστράλ» ως πλοία διοίκησης.

Οπως έχει δηλώσει ήδη  ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κ. Sergei Shoigu  η απόφαση να αναπτύξει μια μόνιμη ναυτική ομάδα στη Μεσόγειο αποσκοπεί στο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή .

Για το ενδεχόμενο ενταξης στην ομάδα κα πυρηνοκίνητων υποβρυχίων ο Ρωσος Ναυαρχος είπε:»Πιθανόν. Σε μια προοπτική. Αυτά [τα υποβρύχια] ήταν παρόντα εκεί όσο υπήρχε η 5η Μοίρα του Στόλου. Υπήρχαν δύο πυρηνικά υποβρύχια και ένα συμβατικό. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση», είπε.

Η Σοβιετική Ένωση διατηρούσε την 5η Μεσογειακή Μοίρα από το 1967 έως το 1992. Διαμορφώθηκε για να αντιμετωπίσει τον 6ο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ  κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και αποτελούνταν από 30-50 πολεμικά και βοηθητικά σκάφη σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει  ναυτική δυναμη Μεσογεόυ και για  αποστολές στον Ατλαντικό και τον Ινδικο Ωκεανό είπε ο κ. Chirkov.Η  ειδική ομάδα Μεσογείου θα συσταθεί  από το καλοκαίρι του 2013,προσθεσε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στην Νορβηγία

Μέχρι το 2020 η Ρωσία θα εκσυγχρονίσει το 70% των όπλων της

Navy Seals: Πως «χτυπάνε» από τα βάθη της θάλασσας. ΒΙΝΤΕΟ