Κατάρ: Αυτό είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Εμιράτου αξιάς δεκάδων δις δολαρίων – ΦΩΤΟ

Εάν ακόμη και ένα μέρος των σημερινών συμφωνιών αγοράς όπλων του Εμιράτου του Κατάρ επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον, τότε ο στρατός της Ντόχα θα γίνει πολύ μεγαλύτερος και ισχυρότερος κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2020. Από την επέκταση της αεροπορικής δύναμης με αμερικανικά και γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη σε μια άνευ προηγουμένου επέκταση των χερσαίων και ναυτικών δυνάμεών του, το Κατάρ ρίχνει δισεκατομμύρια για να κάνει το στρατό του μια τεράστια δύναμη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, εφόσον βρει αρκετό εξειδικευμένο προσωπικό.

Αέρας

Δεδομένου ότι του αποκλεισμού που του έχει επιβληθεί το καλοκαίρι του 2017 , το Κατάρ έχει κάνει συμφωνίες που θα μετατρέψουν την μέτρια δύναμη του στον αέρα, μόλις 12 γαλλικής κατασκευής Dassault Mirage 2000, σε μια πολύ ισχυρή δύναμη των αιθέρων, τόσο όσον αφορά την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα.

Η Ντόχα έχει φτάσει σε συμφωνία για να ενισχύσει την αεροπορική της δύναμη με 36 F-15E Strike Eagle από τις ΗΠΑ – η οποία θα κατασκευάζει μια νέα παραλλαγή του μαχητικού αεροσκάφους, την F-15QA, με μερικές ανώτερες δυνατότητες από αυτό της Σαουδικής Αραβίας F-15SA Strike Eagle . Η σύμβαση με την Boeing για την κατασκευή αυτών των αεροσκαφών αξίζει 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Κατάρ ολοκλήρωσε επίσης μια συμφωνία, πριν τον αποκλεισμό με τη Γαλλία για να προμηθευτεί με 36 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Dassault Rafale. Μια συμφωνία αξίας περίπου 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια των βλημάτων αέρος-αέρος τύπου Meteor και πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, δίνοντας στο Κατάρ την απαραίτητη αεροπορική ισχύ για να επιτυγχάνει αεροπορική υπεροχή, αλλά και να πλήττει με ακρίβεια όλους τους πιθανούς αντιπάλους στο έδαφος.

Η Ντόχα έκανε επίσης συμφωνία ύψους 6 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας (περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια) με το Ηνωμένο Βασίλειο για να αγοράσει 24 Typhoon Eurofighters τον περασμένο Δεκέμβριο. Η συμφωνία περιλαμβάνει υποστήριξη και εκπαίδευση από την BAE Systems της Βρετανίας και προγραμματίζεται να αρχίσει από το 2022.

Αμέσως μετά την υπογραφή της αρχικής επιστολής προθέσεων , η αμερικανική εφημερίδα Jane σημείωσε ότι εάν ολοκληρωθούν όλες οι παραγγελίες του Κατάρ, η ΠΑ του Κατάρ θα αποκτήσει μια ισχυρή αεροπορική δύναμη 96 αεροσκαφών από τρεις διαφορετικούς τύπους.

Τον Μάρτιο του 2018, το μικροσκοπικό εμιράτο συμφώνησε επίσης να αγοράσει έξι οπλισμένα τουρκικά drones Bayraktar TB2, μαζί με συστήματα ελέγχου εδάφους, εξοπλισμό και προσομοιωτή εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον τουρκικό tύπο, αυτά τα συστήματα θα παραδοθούν εντός ενός έτους.

Πέραν από όλα αυτά, το Κατάρ βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τους Ρώσους για να αγοράσει εξελιγμένα συστήματα πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400 μεγάλης εμβέλειας. «Οι συζητήσεις για το θέμα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο», δήλωσε ο Φαχάντ Μοχάμεντ Αλ-Ατιγιά, πρεσβευτής της Ντόχα στη Μόσχα, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS τον Ιανουάριο.

Ξηρά

Ντόχα κατέληξε επίσης σε μια άλλη συμφωνία με την Τουρκία, η οποία θα ενισχύσει τις σχεδόν ανύπαρκτες χερσαίες δυνάμεις της, οι οποίες σήμερα αποτελούνται από λίγο περισσότερα από 30 πεπαλαιωμένα γαλλικά άρματα μάχης AMX-30, με 85 τεθωρακισμένα οχήματα. Ο επικεφαλής της εταιρείας BMC της Τουρκίας , Etem Sancak , είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu πρόσφατα ότι η συμφωνία αποτελείται από την πώληση 50 Τουρκικών BMC Kirpi οχήματα (MRAP) μαζί με 35 ελαφρά τεθωρακισμένα BMC Amazon 4 × 4 οχήματα. Δεν είναι σαφές πότε θα γίνει η παραγωγή αυτών των οχημάτων και η ενδεχόμενη παράδοσή τους.

Το 2013, η Ντόχα αγόρασε 62 άρματα μάχης Leopard 2A7+ από τη Γερμανία μαζί με 24 Panzerhaubitze 2000 και μερικά ελαφρά οχήματα υποστήριξης. Η συμφωνία άγγιξε τα 1,89 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Κατάρ έχει επίσης τη δυνατότητα να αγοράσουν ακόμα 200 Leopard 2A7+s στο μέλλον. Προς το παρόν έχουν παραλάβει περίπου 32 γερμανικά άρματα μάχης.

Το Κατάρ υπέγραψε επίσης επιστολή προθέσεων για την αγορά 490 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης πεζικού VBCI που κατασκευάζονται από Γαλλική κρατική εταιρεία κατασκευής όπλων. Η νορβηγική εταιρεία Kongsberg επιλέχθηκε τον Μάρτιο για την παροχή πυροβόλων και άλλων οπλικών συστημάτων για τα οχήματα αυτά. Ωστόσο, αυτή η πιθανή σύμβαση ύψους 1,94 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Η Jane σημείωσε επίσης ότι «δεν είναι σαφές ποιες παραλλαγές οχημάτων και διαμορφώσεις όπλων θα επιλέξει το Κατάρ τελικά».

Επίσης, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Κατάρ αποκάλυψε ότι κατέχει ένα τροποποιημένο Κινεζικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους μικρού βεληνεκούς SY-400. Τα συστήματα SY 400 είναι ικανά να αποδώσουν ωφέλιμο φορτίο 200 κιλών σε στόχους μέχρι και 400 χιλιόμετρα μακριά, πράγμα που σημαίνει ότι οι δυνάμεις του Κατάρ είναι τουλάχιστον θεωρητικά ικανές να χτυπήσουν το έδαφος οποιουδήποτε από τα γειτονικά της κράτη, εάν δεχθεί επίθεση.

Μια άλλη πιθανή χώρα που θα μπορούσε να καλύψει μερικές από τις ανάγκες του στρατού του Κατάρ είναι η Ουκρανία. Και οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία κατά τη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο και του Εμίρη Σέιχ Τάμιμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι του Κατάρ τον Μάρτιο. Το έγγραφο λέει ότι «θα συμβάλει στην ενίσχυση των φιλικών δεσμών μεταξύ Ουκρανίας και Κατάρ με στόχο τη βελτίωση της αμυντικής ικανότητας των δύο κρατών».

Θάλασσα

Στη θάλασσα, το Κατάρ θέλει επίσης να ενισχύσει το μικρό ναυτικό του – το οποίο σήμερα αποτελείται από τέσσερα βρετανικής κατασκευής Vita-class ταχύπλοα σκάφη επιθέσεως και τρία γαλλικά σκάφη κατηγορίας La Combattante III.

Από την Ιταλία, το Κατάρ παρήγγειλε τον περασμένο Αύγουστο επτά πλοία. Η παραγγελία περιλαμβάνει τέσσερις κορβέτες μήκους άνω των 100 μέτρων, δύο περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης και ένα αμφίβιο αποβατικό πλοίο σε ένα εξοπλιστικό έργο αξίας έως και 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Η Ντόχα αναμένεται να παραλάβει την πρώτη κορβέτα μέχρι το 2021, ενώ τα υπόλοιπα πλοία θα πρέπει να εισέλθουν στη ναυτική υπηρεσία του Εμιράτου τα επόμενα έξι χρόνια.

Στις 13 Μαρτίου, το Ναυπηγείο Anadolu στην Τουρκία ανακοίνωσε επίσης ότι είχε υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή δύο εκπαιδευτικών πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό του Κατάρ. Ο πρόεδρος του ναυπηγείου ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας ότι θα έχει την ικανότητα να εκπαιδεύει 72 αξιωματικούς του ναυτικού κάθε φορά. Το Κατάρ δήλωσε επίσης ότι συμφώνησε να προμηθευτεί άλλα 17 πολεμικά πλοία τα οποία, σύμφωνα με την Anadolu, «θα εξοπλίζονται με όπλα της τουρκικής Aselsan ».

Συμπέρασμα: Η έλλειψη καταρτισμένου εργατικού δυναμικού αποτελεί το κύριο εμπόδιο

Το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις συμφωνίες έγιναν μετά τον αποκλεισμό του Κατάρ στα μέσα του 2017, είναι ένα χαστούκι προς την Σαουδική Αραβία. Είναι επίσης ένα σημάδι ότι η Ντόχα έχει κατανοήσει πόσο περιορισμένες ήταν οι στρατιωτικές δυνατότητές της τις προηγούμενες δεκαετίες.

Αν και όλες αυτές οι συμφωνίες είναι απίθανο να επιτρέψουν στο Κατάρ να κυριαρχήσει σε κάποιο μελλοντικό πεδίο μάχης ενάντια στους γείτονές του, θα δώσουν στην Ντόχα ένα αποτελεσματικότερο αποτρεπτικό μέσο κατά μιας ενδεχόμενης επίθεσης.

Παρόλα αυτά, το μικρό Κατάρ – με πληθυσμό μόλις 300.000 – βρίσκεται αντιμέτωπο με το τεράστιο έργο της εξεύρεσης ειδικευμένου προσωπικού τόσο για τη λειτουργία αυτών των συστημάτων όσο και για την τελική διατήρηση τους.

Πηγή Offiziere.ch.