RAF: Με UAV σκοτώνει τζιχαντιστές στη Συρία! ΒΙΝΤΕΟ

Σάλο εχει προκαλέσει ο θάνατος δυο βρετανών τζιχαντιστών στη Συρία, καθώς ο θάνατος τους προκλήθηκε απο στοχευμένη επίθεση UAV. Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον, (ο οποίος και διέταξε το χύπημα) εχει δηλώσει στα ΜΜΕ, οτι εαν του ξαναδινόταν η ευκαιρία, θα ξαναέδινε την ίδια εντολή.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες Δευτέρα ενώπιον του κοινοβουλίου ότι ενέκρινε αεροπορικό πλήγμα με στόχο όχημα στο οποίο επέβαινε ένας Βρετανός τζιχαντιστής στη Συρία, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον της Βρετανίας.
Από την επίθεση σκοτώθηκε ο Ρέαντ Καν από το Κάρντιφ και δύο ακόμη τζιχαντιστές – ο ένας εκ των οποίων επίσης Βρετανός, ο Ρούχουλ Άμιν.

Οι Βρετανοί τζιχαντιστές (ΦΩΤΟ) σκοτώθηκαν συγκεκριμένα απο την Βασιλική Αεροπορία, αλλα πολυ πιο συγκεκριμένα απο ενα μη-επανδρωμένο αεροσκάφος της RAF, το οποίο χειρίζονταν δυο πιλότοι 3,000 μίλια μακρία, στην περιοχή του Λινκολνσαίρ.

Οι πιλότοι, κατεύθυναν το UAV τύπου Reaper (το οποίο εχει κόστος πάνω απο 10 εκατομύρια ευρώ) απο ενα διοικητικό κέντρο της RAF στο Waddington
Καθώς οι ανυποψίαστοι τζιχαντιστές βρισκόντουσαν σε ένα όχημα στη Raqqa, πρωτεύουσα του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, εξοντώθηκαν από ένα πύραυλο τύπου Hellfire.

Οι πιλότοι της 13ης Μοίρας διέταξαν το αεροσκάφος – που εχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού Executive Jet – να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές από ύψος περιπου 15,000 μέτρων και κάνοντας χρήση του οπλοστασίου του.

Παίρνει μόνο λίγα δευτερόλεπτα για ενα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να ενεργήσει κατα του εχθρού και να χτυπήσει τον στόχο, σε αντίθεση με κάποιο συμβατικό αεροσκάφος (μαχητικό) που χρειάζεται μια ώρα για να φθάσει. Σύμφωνα με πηγές στη συριακή επίθεση έλαβαν μέρος ενα αεροσκάφος τύπου Rivet Joint και ένα αεροπλάνο επιτήρησης Sentinel της RAF για να μπορέσει να επιτευχθεί το τελικό χτύπημα του UAV.

Αν και η Βασιλική Αεροπορία εχει διεξάγει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών, η αεροπορική επιδρομή που έλαβε χώρα στις 21 Αυγούστου ηταν και η πρώτη αεροπορική επιδρομή της Μεγάλης Βρετανίας με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. 

Αναλυτικά το γράφημα:

1. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος το χειρίζονται πιλότοι της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας 3,000 μίλια μακρία απο τη Συρία, στο Λινκολνσάιρ

2. Το αεροσκάφος για 14 ώρες παρακολουθεί την περιοχή – περισσότερο δηλαδή απ’οτι θα έκανε ενα αλλο συμβατικό αεροσκάφος. Επιπλέον βρίσκεται σε μεγαλύτερο ύψος συνεπώς ειναι πολύ πιο δύσκολη η ανίχνευση του. Μαγνητοσκοπεί την περιοχή και στέλνει πληροφορίες στους πιλότους

3. Μέσω του ραντάρ και της κάμερας υψηλής ανάλυσης οι πιλότοι στο διοικητικό κέντρο λαμβάνουν την πλέον κρίσιμη απόφαση – να ξεχωρίσουν δηλαδη τους αμαχους απο τους τζιχαντιστές σ’αυτη την περίπτωση – και σχεδιάζουν την αεροπορική επιδρομή.

4. Μετα απο μόλις λίγα λεπτά εκτοξεύεται ενας πύραυλος ο οποίος χτυπά τον εχθρό. Ο εχθρός σκοτώνεται χωρίς να ξέρει καν οτι τον παρακολουθούσαν.

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Michael Fallon (Μάικλ Φάλον) βρέθηκε στο στόχαστρο των ΜΜΕ μετα την αποκάλυψη, ωστόσο υπερσπίστηκε την στοχευμένη επίθεση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατα του βρετανού τζιχαντιστή στη Συρία και υποσχέθηκε ότι θα το έκανε ξανά.
Ο Υπουργός Άμυνας διέταξε την έκτακτη χρήση στρατιωτικής βίας στη Συρία, χωρίς άδεια απο το κοινοβούλιο, για να σκοτώσει τον φοιτητή απο το Κάρντιφ Reyaad Χαν, 21, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τρομοκρατία στη Βρετανία.

Ο κ Fallon προειδοποίησε οτι υπήρχαν περισσότεροι τζιχαντιστές στη Συρία με στόχο την ενορχήστρωση κάποιας επίθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστραλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και τόνισε οτι «δεν θα δίσταζε να το ξανακάνει».
Ανέφερε οτι ειναι παραλόγο οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να εχουν την εξουσιοδότηση να διενεργουν πυραυλικές επιθέσεις κατά του ISIS στο Ιράκ, αλλά όχι στη γειτονική Συρία, η οποία, συμφωνα με πηγές, ειναι «ο εγκέφαλος» των φανατικών της οργάνωσης.

«Δεν θα διστάζαμε να το επαναλάβουμε. Αν γνωρίζουμε ότι είναι πιθανή μία ένοπλη επίθεση, αν γνωρίζουμε ποιος εμπλέκεται σε αυτήν, πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», είπε ο Φάλον στο ραδιόφωνο του BBC.

Οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένοι δικηγόροι άσκησαν κριτική εναντίον της απόφασης να πραγματοποιηθεί το πλήγμα τον Αύγουστο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις αποδείξεις που διαθέτει περί σχεδιαζόμενων επιθέσεων και να αποκαλύψει τη νομική βάση για την επίθεση.

Ισχυρίζονται ακόμη ότι η απόφαση αυτή δείχνει να έχει αντιγράψει την αμφιλεγόμενη αμερικανική πολιτική για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ότι περνάει τα όρια που έχει θέσει η χώρα σχετικά με τις περιπτώσεις στις οποίες θα προχωράει σε τέτοια πλήγματα.

«Το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον παρέκαμψε το κοινοβούλιο για να διαπράξει κρυφά αυτά τα πλήγματα είναι βαθιά ανησυχητικό, όπως και η άρνησή του να γνωστοποιήσει ποιες νομικές συστάσεις είχε λάβει», δήλωσε η Κατ Κρεγκ, διευθύντρια του νομικού τμήματος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Reprieve.

Ανάλογο αίτημα, για δημοσιοποίηση των νομικών συμβουλών που είχε λάβει η κυβέρνηση πριν προχωρήσει στο πλήγμα, διατύπωσε και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αντιπολεμικός ακτιβιστής και φαβορί για την ηγεσία των Εργατικών, δήλωσε το Σάββατο ότι η απόφαση θα έπρεπε να έχει «εξεταστεί με επείγουσες διαδικασίες».

Πάντως, ο Φάλον αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τις αποδείξεις που διέθετε η κυβέρνηση περί σχεδιασμού επιθέσεων κατά της Βρετανίας ή για τον αριθμό των στόχων οι οποίοι έχουν επιλεγεί και οι οποίοι θα μπορούσαν να πληγούν με τον ίδιο τρόπο.

Daily Mail
Απόδοση/Μετάφραση – OnAlert